torsdag 18 oktober 2018

Odla korn

På de här sidorna finns information om odling av korn , sorter, växtfölj jordbearbetning, växtnäring, skadegörare och ogräs. Hur lyckas man med sitt maltkorn? Maltkorn är korn med en speciell kvalitet, som passar för maltning. Dessa sorter har ett tunt, finrynkigt skal med föga märkbara nerver samt tjock, kubbig kornform, varmed följer hög stärtkelsehalt.


Jag tänkte prova odla korn och vete till bröd. Men jag har ingen häst, och vill helst slippa leja en traktor.

Det rör sig inte om några stora mängder, men jag har ingen aning vad som behövs göras vid spannmålsodling. Vad kan man odla inomhus till hönsen? Lite allmänna spannmålsfrågor.


Odla korn i tveksamt klimat? Jag och min sambo har nyss köpt en liten gård på 7Ha och vi har såklart högtflygande planer. Vi kommer skaffa grisar, närmare bestämt linderödssvin.


Tanken är ju såklart att kunna hålla med foder själva så mycket det bara är möjligt och därför funderar vi på att odla korn på ca 1ha av marken. Jor klimat, odlingsområden.

Korn , havre och råg går att odla på de flesta jordar, medan vete är mer krävande. De flesta mer primitiva vetearter är dock inte lika krävande som vanligt vete. Säd har ett ganska ytligt rotsystem, så det räcker med en ganska grund dränering. Korn har störst behov av dränerad . Den går att odla på de flesta jordar och tål ett förhållandevis lågt pH-värde.


Vid ett högt pH-värde drabbas havren lätt av manganbrist. Havre gynnas av ett svalt och fuktigt klimat. De hör till våra vanligaste och.


När skalet har spruckit söker sig roten ner i jorden efter vatten och grodden uppåt mot solens ljus. När grodden når ytan sticker de första små bladen upp och fältet grönskar. Så mycket kommer vi naturligtvis inte göra av med men det är liksom inte rationellt att odla mindre än så. Vi tar så mycket vi behöver och resten går till foder. Det är också problem att torka så lite korn så vi hoppas på torrt och gynnsamt väder i augusti så att vi kan tröska utan att behöva torka maskinellt.


Lilla Isala, mil utanför Falun, sattes på kartan redan för femhundra år sen då Gustav Vasa gömde sig undan danskarna just här, förklädd till en dräng. Tillbaka i nutiden är det Oskar Sohlgren och Henrik Lindgren som återigen sätter Isala på kartan med sitt, för vår ti unika projekt - att själva odla korn och . Tack vara flera sorter finns också mindre växtsjukdomar i beståndet. Korn är också lämpligt att odla i blandade bestånd med andra grödor som ärter eller övriga spannmål. Insådd av bottengrödor i korn borde alltid göras om det .

Jag har försökt, men ej lyckats. Förmodligen var det bara skräpkorn som jag försökte mälta. Får se när jag använder det. Medlem i Ekens Bryggerisällskap och . För att tillverka Whiskey av god kvalitet krävs malt av samma höga kvalitet.


Malt får man fram genom att odla korn som mältas och blir råvara för antingen öl- eller whiskeytillverkning. Svenskt maltkorn håller hög kvalitet och är en efterfrågad råvara inom dryckesindustrin. I vissa delar av landet passar maltkorn . Den bästa förfrukten är en klöverrik vall eftersom spannmål, särskilt korn , har ett stort behov av kväve på våren. Potatis är också en bra förfrukt.


Vill man odla spannmål två år i rad är det bättre med korn efter havre än korn efter korn. Fastgödsel som sprids på våren fördröjer spannmålens mogna eftersom kvävet blir . En man vinkade åt oss från vägen när han for förbi i en Toyotapickup. En av Harrys arrendatorer nerifrån Ballylumford. Det går inte bra för Connie. Han försökte odla korn på marken i år.


Jag skulle vilja hitta korn , råg, vete, havre, lin mm. Allra helst, eller rent av självklart, så ekologiskt riktiga och traditionella som möjligt. Har du nåt tips var jag kan vända mig?


Svar: Det är fullt möjligt och inte speciellt svårt att odla våra vanliga sädesslag småskaligt i sin trädgård. Om du vill tröska enkelt, odla nakenhavre, säljs som hälsokost. Höstkorn finns men odlas inte mycket.


Tvåradskorn känner du igen på att den har bredare korn. Det finns sexrads- och tvåradskorn. Hans obebodda gård hette Hamsund och bestod av en stuga, stall för några djur och tegar för att odla korn , potatis och djurfoder.


Den erbjöd han nu Thora och Peder Pedersen att bebo och bruka om de ville flytta upp. I paketet av erbjudanden ingick att ta de gamla föräldrarna från vanäran i Gudbrandsdalen samt att hysa . Det hela stannade vid dränering sen ett snille kommit på att man inte kunde odla korn utan att dränera. Också deras katastrof var genomblåst av vinden från norskfjällen och av drivande regn och snö från NordAtlanten.


De var vana vid myrmark. Vi hade hållit på i nästan två år när en flicka som hette Unni klappade på sin .

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.