onsdag 3 oktober 2018

Överlåta hyreskontrakt till barn

Enligt § HL har hyresgästen under vissa förutsättningar möjlighet att överlåta hyresrätten till någon närstående. En första förutsättning för överlåtelserätt är att hyresrätten överlåts till en närstående. Närstående är exempelvis barn , föräldrar och syskon.


För att överlåtelserätt ska föreligga krävs det . En hyresgäst som av någon anledning inte längre behöver sin bostadslägenhet kan överlåta den till en närstående som han eller hon varaktigt sammanbor med.

Barn nekas ta över lägenhet. Föräldrar kan få svårare att överlåta lägenheter till sina barn. Två kvinnliga studenter får inte ta över sina föräldrars hyreskontrakt , enligt en dom i Svea hovrätt.


Döttrarna tjänar för lite. Att föräldrarna går i borgen spelar ingen roll. Det här betyder att en . För överlåtelse krävs också att man varaktigt har sammanbott.

Enligt den praxis som finns krävs ca tre års sammanboende . Hyreslagen §beskriver vilka regler som gäller för överlåtelse av lägenhet. I korthet säger lagen att du som hyresgäst kan överlåta din lägenhet till make, maka, sambo eller myndiga barn när du själv inte har för avsikt att bo kvar i. En kompis, inneboende eller andrahandshyresgäst kan inte överta ett hyreskontrakt. Enligt regler i hyreslagens kan en hyresgäst i vissa fall överlåta hyresrätten till annan person om det är så att man själv inte längre ska använda lägenheten.


Förutsättningen är att ni bott ihop och haft gemensamt hushåll en längre ti som regel minst tre år. Lägenheten kan inte överlåtas till en inneboende eller en andrahandshyresgäst. Får man överlåta sin hyresrätt till någon närstående?


Vi får många frågor angående att överlåta sin bostad. I sådant fall, under vilka förutsättningar? Vi kommer att börja med att titta på hur man gör för att överlåta lägenheten till sitt barn , syskon eller annan närstående.


Grundförutsättningen är dock alltid att hyresvärden också är ägare av . Jag undrar om det är någon som är insatt i hur det går till att överlåta sitt hyreskontrakt ? Man måste vara gifta, eller vara förälder och barn enligt honom. Vad händer med Sixtens hyreskontrakt ? Om det hade varit familj.

Så säger lagen: Dödsboet kan överlåta lägenheten till Kalle eftersom han bor tillsammans med sin pappa i lägenheten. Ett hyreskontrakt kan överlåtas till barn , barnbarn eller annan närstående som bott med den avlidne i lägenheten varaktigt, vilket innebär uppemot . Kravet är att ni varaktigt sammanbott i en längre ti minst två år. Vem får inte överta lägenheten?


En person som är inneboende har inte rätt att . Du kan överlåta din lägenhet till en nära släkting, som exempelvis ett barn eller en sambo. Den du vill överlåta till måste ha bott tillsammans med dig i lägenheten i minst tre år. Huge tillåter generellt inte överlåtelse av hyreskontrakt. I vissa fall kan överlåtelse ändå godkännas efter prövning.


Till exempel om du har haft ett sambo- eller familjeliknande förhållande under en längre ti med personen som du vill överlåta kontraktet till. Hyresrätten till en bostadslägenhet får inte överlåtas till någon annan utan hyresvärdens tillstånd. En av förutsättningarna för överlåtelse är att den du önskar överlåta hyresrätten till är närstående till dig. En inneboende eller andrahandshyresgäst kan aldrig överta ett hyreskontrakt. Med närstående avses här exempelvis barn.


Partillebo måste även godkänna kvarboende person . Viktig information om överlåtelse av hyreskontrakt. Handläggningstiden är cirka en måna överlåtelse sker alltid från ett månadsskifte varför ansökan mås- te lämnas i god ti. Hyreskontraktet kan även överföras till närstående såsom föräldrar, barn och syskon under förutsättning att man har haft gemensamt . Sammanboendet ska bestå.


Har ansökan om överlåtelse beviljats skriver vi ett nytt hyreskontrakt med så kallad. En förutsättning för att du ska kunna överlåta bostaden är att ni har bott tillsammans i bostaden. Under vissa omständigheter kan du även överlåta bostaden till en närstående såsom förälder, barn eller syskon.


Ansökan görs via blankett om överlåtelse. Vid överlåtelse så övertas bostaden i befintligt skick.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.