tisdag 28 oktober 2014

Mjölkgårdar sverige

Så läser du mjölkkartan. Tryck på din kommun för att se hur många mjölkgårdar som levererat mjölk den aktuella månaden. Förklaring till färgerna: Röd: 0-mjölkgårdar. Flera av dessa bedriver ekologiskt jordbruk och odlar också sitt eget foder ekologiskt. Samtidigt koncentreras mjölkproduktionen till några få områden.


Gotland är mycket kotäta liksom Falköpingsområdet och delar av Skåne.

Här hittar du ekologiska gårdar med egna hemsidor från Skåne i söder till Kalix i norr. Sök på gårdsnamn, produkter, adress eller ort. Sunnantorp, till gårdens hemsida. Hela tiden sker sammanslagningar, det blir färre och större enheter.


Det är bara tio procent som har fler än 1kor. Dessa driver mjölkföretag och här kan du se den statistik som gäller antalet mjöl. Men för att nå lönsamhet krävs storskalighet och det förutsätter tillgång till mark, säger Håkan Samuelsson. Gott om mark är precis vad Vadsbo Mjölk har.


I en kärv bransch där många svenska mjölkbönder ger upp, ser holländska bönder sin chans.

Mjölkgårdar på export. Milkos mjölkinvägning har försvunnit på sex år. De senaste åren har tidningen varit full av reportage om mjölkbönder som gett upp. Sverige under lång tid framöver.


Men så illa är det inte, botten är nådd. Mjölkgårdarna i Västernorrland har på tio år halverats. Intresset att köpa mjölkgårdar i Halland är stort just nu.


Detta påverkar både odlingslandskapen, nationella miljömålen och ett akut beredskapsläge. Det visar färsk statistik från Lantbrukarnas Riksförbund. Arlas projekt för att gynna, säkra och synliggöra ekosystemtjänster på och runt mjölkgårdar lanseras. Under många år har miljö- och klimatarbetet på mjölkgårdar varit fokuserat på att minska miljö- och klimatpåverkan. Animal Nutrition and Management, Uppsala.


Så många mjölkgårdar lades ner under förra året.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.