fredag 24 juli 2015

Bygglov byggbodar

En vanlig uppfattning är att det inte behövs något särskilt bygglov för att ställa upp byggbodar under den tid ett bygge pågår. Mark- och miljööverdomstolen har dock i en dom konstaterat att det inte finns stöd i lagen för att byggbodar generellt sett ska anses omfattade av ett meddelat bygglov. Tidigare har en generell uppfattning inom byggbranschen varit att det inte krävs bygglov för byggbodar och byggetableringar, eftersom de per definition inte ansetts vara byggnader i PBL:s mening.


Tillfälligt bygglov för byggbodar och upplag. Tyresö 1:82 Fiskarrovägen 5.

Byggnadsnämndens beslut. Tidsbegränsat bygglov för byggbodar och upplag beviljas med stöd av kap. Lovet gäller i år från den dag då beslutet vann laga kraft. Startbeskedet gäller så länge . Långvarig uppställning av byggbodar.


Det krävs bygglov för arbetsbodar uppställda längre tid än månader. Du kan även behöva bygglov för att sätta upp ett plank eller en mur, eller anordna ett upplag på din tomt. Ibland måste du göra en anmälan även om du inte behöver bygglov.

För att få reda på om det du . Bakgrunden är en dom från högsta instans som enligt kommunen innebär att byggbodar måste ha bygglov. I normalfallet krävs att byggnader som får bygglov ska vara tillgängliga för personer som har svårt att röra sig, nedsatt syn eller andra funktionshinder. Kommunens linje är att kraven på tillgänglighet . OBS, när bygglov sökts och erhållits ingår bodetablering i lovet om den utförs inom egen fastighet.


De tekniska egenskapskraven avseende byggbodar följs då upp vid tekniskt . Här finns checklistor som visar vad du behöver skicka in tillsammans med en ansökan. Hittar du inte en checklista för just ditt projekt så använder du den för det projekt som närmast . När du vill ha tidsbegränsat bygglov och startbesked för att sätta upp bygg- bodar, på annan fastighet än byggarbetsplatsen eller i fler än två våningar, behöver du skicka in handlingarna nedan. Fasadritning i skala 1:100. Huruvida bygglov krävs måste avgöras från fall till fall, bl.


Det saknas lagstöd för att byggbodar generellt sett ska anses omfattade av ett meddelat bygglov. De tre bodar som plötsligt rasade ner från Lindholmspiren saknade bygglov. Tillbaka till Vägledning bygglov A-Ö.


Bodarna ska placeras med hänsyn till omgivningen för att . Du behöver bygglov för byggbodar i Uppsala kommun om.

Om de däremot ställs upp på en fastighet som har fått bygglov ingår uppställningen av byggbodarna i det beviljade bygglovet. Under senare år har en ökad användning skådats inom bostadsbyggande med tidsbegränsade bygglov , även om fallen fortfarande är få. Det handlar framförallt om kategoriboenden, så som tillfälliga anläggningsboenden och studentboenden. En enkel bygglovpliktig åtgärd kan till exempel vara plank, fasadändring eller liten komplementbyggnad eller tillbyggnad. För de flesta byggprojekt behöver du söka bygglov eller göra en anmälan.


I vissa fall behövs mark- eller rivningslov. Olika regler gäller för byggande. Reglerna beror bland annat på om området där du vill bygga har en detaljplan, ligger utanför detaljplanelagt område eller inom strandskyddat område. För nybyggnad av flerbostadshus krävs det bygglov.


Tänk på att även tillhörande byggbodar kan vara lovpliktiga om de förväntas ha en varaktig placering.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.