torsdag 29 oktober 2015

Svar på intervjufrågor

Att nästan få ett jobb kan vara mer knäckande än att aldrig ha blivit kallad till intervju. Författaren och före detta Metrokolumnisten Jan Kallberg har sammanställt hundra intervjufrågor , med förklaringar, tänkbara följdfrågor och svarsexempel på sin blogg. Vanliga frågor – och svar.


Innan du går på en jobbintervju bör du förbereda dig på hur du ska svara på intervjufrågorna. Det är inte ovanligt att du under en intervju möts av frågan “Vilka är dina styrkor och svagheter?

Här är det viktigt att ge ett sanningsenligt svar som betonar det du är bra på och samtididgt minimerar dina brister. Vi föreställer oss att vi har två kandidater, Lisa och John, som båda ska på intervju för jobbet . Du har putsat på varenda formulering i ditt CV och brev, och lyckats landa en intervju. Så här svarar du: Det här är din chans att sälja dig själv, så här är det bra att ha många svar till hands!


Du kommer aldrig att kunna förutse alla frågor som du kan få på en intervju, men du kan förbereda dig genom att utarbeta effektiva och kortfattade svar på frågor som ofta förekommer. De flesta intervjuare kommer att ställa frågor i stil med de här för att ta reda på den sökandes förmågor och kvalifikationer . Du kommer att få en mängd frågor under intervjun, och en del kan vara både jobbiga och svåra att svara på.

Här har vi listat de vanligaste frågorna. Använd även Juseks intervjuträning. Kan du berätta lite om dig själv? Låter det som en lätt fråga att svara på?


Nja, den är knepigare än du tror. Det duger inte att börja prata lyriskt om att du gillar att sticka eller att du har en katt – men att börja mala om varenda anställning du haft är inte bättre, konstaterar Rick Gillis, som . Svara istället: Låt det handla om dig och att du vill bli bättre på något. Fråga: Har du några frågor ? Ditt CV eller det din rekryteringskonsult har sagt om dig har uppenbarligen väckt intresse. Du har alltså fått in en fot – men vilket är nästa steg?


Hur hanterar du intervjun och eventuella kniviga frågor ? Inget svar är rätt eller fel, . På en intervju får du möjligheten att visa att du är den bäste kandidaten för jobbet. Därför bör du innan du går till en anställningsintervju lägga lite tid på att träna inför de intervjufrågor som kan komma upp. Ta också en titt på de svar och råd vi har på hur du ska svara på vanliga intervjufrågor.


Alla som letar efter jobb vill ju bli kallade till intervjuer men många blir väldigt nervösa när de väl kallats.

Ett sätt att stilla sin nervositet är att förbereda sig så mycket man kan. Här är några av de vanligaste intervjufrågorna samt förslag på vad du kan svara : Vill du ha kaffe? Intervjuaren vill veta: Om du vill ha . Förbered dig här och få drömjobbet! Fundera på om du tror att det är någon speciell klädkod på arbetsplatsen.


Skriv ner ett telefonnummer du kan ringa om du blir sen till intervjun. Du kan själv ta kontakt med den fackliga företrädaren som kan svara på frågor om arbetsplatsen och . Försök att låta naturlig i ditt svar , även om du övat innan. Begränsa ditt svar till arbetsrelaterad erfarenhet som är relevant för den tjänst du har sökt. Varför lämnade du ditt senaste arbete? Var positiv oavsett vad anledningen var.


Ett av de bästa sätten att få självförtroende inför en anställningsintervju är att formulera svar på de vanligaste frågorna och öva många gånger innan intervjun. Det finns olika typer av intervjufrågor som du kan förvänta dig att få under anställningsintervjun. Att bekanta dig med olika typer av frågor hjälper . Hur många gånger har du svarat på dessa frågor i en arbetsintervju?


Och hur många gånger har du varit nöjd med dina svar ? Standardfrågor som dessa, även om tanken bakom dem är go är långt ifrån ideala i en intervjusituation. Ställer du förutsägbara intervjufrågor så får du lätt förutsägbara svar. När du ska gå på anställningsintervju kan det vara bra att vara förberedd på vilken typ av intervjufrågor som du kan få svara på. Ofta får du berätta om dig själv och dina personliga egenskaper och det är vanligt att du får frågor om varför du tror att du passar för jobbet.


Här hjälper vi dig med några fler vanliga intervjufrågor. Alla jobbintervjuer är olika, men vissa frågor brukar nästan alltid dyka upp. Tänk igenom svaren på dem så får du ut det mesta möjliga av din intervju.


Berätta lite om dig själv. Det här är en allmänt hållen fråga som ger dig stor frihet i vad du svarar. Men det är också den här frågan som de flesta tycker är jobbigast att svara på . Detta är den vanligaste frågan. Fokusera på relevant fakta om din utbildning, arbetslivserfarenhet, karriär och privatliv. Sväva inte iväg och kom ihåg vad som gör dig relevant för den aktuella positionen.


En intervju är en konstruerad situation och därför är det viktigt att förbereda sig på de frågor man kan tänkas få. Ett vanligt svar är att vända på steken och säga något i stil med: ”Jag är ibland för noggrann i mitt arbete”. Svagheten har blivit till något .

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.