onsdag 28 oktober 2015

Vikt ved stjälpt mått

Hur mycket väger en sådan här vedsäck? Den yttre volym på en vedhög där veden ligger huller om buller. Här ingår både ved och luft. Här har luften räknats bort. M fub = kubikmeter fast under bark.


Svar En kubikmeter björkved väger i rått tillstånd ca 8kg.

Torkad björkved väger ca 4kg. Man kan räkna med att björkved ger ungefär ggr mer energi än tallved. Vilken betydelse har en höjd markyta för ett träd? Enligt länken nedan ger mved i stjälpt mått 0. Således blir mstaplad ved 1. Måttet är naturligtvis bara ungefärligt beroende på hur vältravad veden är.


Mäter försäljaren i stället travat mått blir kubikmeterpriset betydligt högre. En travad kubikmeter innehåller mycket mindre luft och motsvarar ungefär stjälpta kubik. Att ange ett exakt omräkningsvärde går inte.

Finnes det någon som vet på ett ungefär vad 1mtorr björkved väger? När det gäller upparbetad ved i stack eller vedhäck vid leverans så mäts det i kubikmeter stjälpt mått (m³t). Stjälpt mått liksom måttet travat beskriver vedens volym med ingående luft medräknad.


Några exempel som kan räknas i in travad volym är staplad och huggen ved. Det finns fler faktorer som spelar roll om man vill få . Björkved i ventilerad retursäck ( Storsäck). Undersökt barrved av gallringsdimension eller grövre, samt vedens fukthalt, volym- vikt och beräknat värmevärde vid aktuell fukthalt ( fastvolym för travad ved och för ved i stjälpt mått ). Din vedleverantör i Siljansområdet, kapat och kluvet för pannor, kakelugnar, spisar och kaminer.


Handeln med kapad och kluven ved sker i stjälpt mått , m3s, och veden mäts i vagn eller container där rymdmåttet är lätt att bestämma. Fastmassan är lägre ju kortare och mer finkluven veden är. Ett riktvärde för fastmassan i en hög kluven ved är ca.


När veden sedan travas minskar volymen eftersom den packas bättre. Menar du att en kbm fast ved motsvarar ca 2. Ett fast mått kan motsvara i stort sett vad som helst i stjälpt mått. Priset varierar nog en hel del beroende på var i landet man bor.


I annat fall är det mycket billigt. Torr björkved i storsäck. Många husägare väljer att värma upp huset eller stugan med ved för att det är det billigaste alternativet.

Dock så kan detta värmealternativ vara väldigt mödosamt. Hemmaveden säljer ved i vikt. Vanligen när du köper ved så är den färdig kluven och i stjälpt mått. Fukthalter, ungefärliga värden. Lite förenklat brukar man räkna med att.


Med tanke på energivärdet skulle man kunna sälja ved utifrån vikt , istället för volym. Men då kommer vi in på den ytterst .

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.