onsdag 27 augusti 2014

Äldre vetesorter

Utgivare: SLU, Institutionen för jordbrukets biosystem och teknologi. Egenskaper och betydelse i framtidens hållbara jordbruk. Huvudspråk: Svenska Målgrupp: . En väsentlig skillnad mellan moderna vetesorter och äldre sorter är att dagens sorter har betydligt kortare strån, och därför producerar mer kärna och mindre halm.


Att de äldre sorterna ändå är intressanta i ekologisk odling beror bland annat på att långstråiga grödor skuggar ogräs bättre. Därefter gick veteodlingen tillbaka, främst på kornets bekostna under äldre järnålder utgör speltveten omkring av de påträffade sädeskornen, i Västsverige .

Hushållningssällskapet Väst genomfört i samarbete med Dingle naturbruksgymnasium. Niclas Dagman är tolfte generationen på gården i Täng i Skaraborg. Han odlar gamla vetesorter som Ölands lantvete.


Det funkar bättre att odla ekologiskt än de moderna vetesorterna. Det anpassar sig till det lokala klimatet, smakar mer och innehåller . Helt vete, gryn eller mjöl hittas lättast hos lokala producenter eller i hälsokostaffärer. Speltmjöl finns ofta i större marketar och vissa bagerier säljer färska speltbröd.


Spelt innehåller mer fibrer och proteiner än vanligt vete och . Det visar en sammanställning av publicerade studier som brittiska forskare har gjort.

De äldre vetesorterna tenderar däremot att innehålla lägre halter kostfibrer jämfört med . Kamut är polskt vete och tillhör en av våra äldre vetesorter. Kli är de yttersta skikten av en spannmålskärna och är rikt på kostfiber och mineraler. Kolhydrat är ett samlingsnamn för stärkelse, sockerarter och kostfiber. Konserveringsmedel fördröjer tillväxten av bakterier, mögel och jästsvampar i mat. Den som tillverkar bröd . Kulturveten är mer ursprungliga, äldre sorter som inte är växtförädlade utan mer naturligt och evolutionärt hybridiserade.


Det kan gå till så att man sår ut olika vetesorter på en plats och sedan uppstår sorter som passar klimatet och förhållandena på platsen. En liten bit vetekex att suga på då och då från fyra månaders ålder kan alltså vara bra. Det finns en rad äldre vetesorter att köpa idag, . Men här skulle det utan tvekan behövas mer forskning. Det moderna vete som vi äter i dag är en produkt av växtförädling.


Därför säger jag till Jonas Colting och många andra som undviker säd – prova att istället välja äldre sorter. När hela kornet används, pratar vi om riktigt fullkornsmjöl. Fullkornsmjöl där all fiber finns kvar. Och det är dessa fibrer som är helt avgörande för att . En gammal sort framodlad av lantbrukare i ett visst område.


Samlingsnamn för intressanta äldre sorter.

Hallands Lantvete, Ölandsvete,. Enkornsvete, sorter av Emmervete, Speltvete,. Lantsorter samt äldre marknadssorter som Hansa och Aros. Gotlandsvete är samlingsnamnet på en rad äldre vetesorter , borstvete, emmer, enkorn och spelt, från Gotland.


Under den tidiga järnåldern utvecklades ett extensivt spannmålsbaserat jordbruk i Skandinavien. Avtryck av sädeskorn i lerkärl, fynd av förkolnade sädeskorn och analys av pollen. Veten (Triticum) är ett släkte tillhörande familj gräs, med ett 20-tal arter och med många varianter. Ursprung från Asien och Medelhavsområdet. Vete har använts och odlats sedan urminnes tid.


Selenius själv odlar främst höstspelt,. I synnerhet gamla vetesorter. I Finland har vi bevarat. Ett modernt vete av hög kvalitet, med extra goda bakegenskaper. Om du har svårt att tåla det moderna vetets starka gluten och komplexa uppbyggnad så kan du i stället välja äldre vetesorter , såsom Enkorn, Emmer och Lantvete Ölan med vekare gluten och enklare uppbyggnad.


Dessa äldre vetesorter är oftast både . Katrineholm och säljes i ett antal butiker i Sverige. Här går det att få tag på vete och råg av gamla svenska sädesslag. Dalarvete och värmländskt svedjeråg som mjöl .

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.