torsdag 28 augusti 2014

Social hållbar utveckling definition

I rapporten definieras hållbar utveckling som en utveckling som tillfredsställer dagens behov utan att äventyra kommande generationers möjligheter att tillfredsställa sina behov. Här nedan presenteras ett urval av indikatorsystem. Globala mål för hållbar utveckling.


De är stycken till antalet, . Boverket lyfter fem intressanta teman som är avgörande för en socialt hållbar stadsutveckling, nämligen inflytande, identitet, variation, samband och en helhetssyn på staden.

Den sociala dimensionen av hållbarhet har hittills varit svagt utvecklad. Nu har ny forskning resulterat i en definition av social hållbarhet, som visat sig fungera i både företag och andra organisationer runt om i världen. Sveriges genomförande, samt sprida information om goda exempel på området för social ,. Hållbarheten gäller tre olika dimensioner: Social hållbarhet, som handlar om att sträva mot ett samhälle där grundläggande mänskliga . Begreppet brukar definieras utifrån de tre komponenterna ekologisk, social och ekonomisk hållbarhet som, då de samspelar och stödjer varandra, förväntas leda till hållbar utveckling. I Sveriges strategi för att leva upp till de tre hållbarhetskomponenterna finns definierade indikatorer som delas in i sex . Vår gemensamma framtid”.


Ekologisk, ekonomisk och social hållbarhet.

Begreppet ger dock utrymme för en mycket. Hållbar utveckling förutsätter långsiktighet och helhetssyn samt ett globalt perspektiv. Utveckling och tillväxt måste äga rum på miljöns villkor. Miljö har länge varit en viktig strategisk fråga och miljöarbete en självklarhet för svenska företag och organisationer.


Många företag och organisationer tar också nästa steg och arbetar med hela begreppet hållbar utveckling som inbegriper ekologisk, social och ekonomisk hållbarhet. Den mest kända definition för hållbar. Göteborg respektive Borås) samt utifrån dessa empiriska data dra slutsatser om vad social hållbar stadsutveckling kan innebära. Dessa två projekt har erhållit medel av VINNOVA för utveckling. Enligt denna definition är en hållbar utveckling sådan att den: ”…tillfredsställer dagens behov.


Vad betyder hållbar utveckling ? Man kan säga att det är en vision om en bättre framtid som är rättvis, där planeten är frisk och där fler slipper leva i fattigdom. Högskolan i Gävle utgår från den definition av hållbar utveckling (HU) som innebär att utvecklingen ska tillgodose dagens behov utan att äventyra kommande generationers möjligheter att tillgodose. Det konkreta arbetet med hållbar utveckling brukar delas in i ekologisk, social och ekonomisk hållbarhet samt helhetssyn.


En hållbar utveckling är en utveckling som tillfredsställer dagens behov utan att äventyra. När jag läser t ex regeringens strategi för hållbar utveckling så hittar jag ingen definition av just social hållbarhet. Däremot står där givetvis mycket som säkert har med social hållbarhet att göra.


Problemet tror jag i grunden har med ordet social att göra.

Det är först och främst en definition av ordet social som .

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.