onsdag 17 september 2014

Grillkol tillverkning

Vår grillkol tillverkas av 1procent björk från Norrbotten. Vi hämtar björken från hållbart skötta skogar och är måna om att skapa arbetstillfällen i närområdet – därför samarbetar vi med lokala skogsägare och entreprenörer. Grunden i att tillverka grillkol är torrdestillering av trä.


Smälter aluminium med hjälp av grillkol - Melting aluminium with charcoal - Duration: 11:20. Två kubikmeter prima grillkol är vad som kommer att återstå när Johnny Gustavssons egentillverkade kolmila har brunnit ut. Vi erbjuder kvallitetskontrollerat träkol och grillkol till både industri och konsument.

Konsten att tillverka kol. Beskrivning av hur man bygger och sköter en egen kolmila. Foto: Jens Larsen och Henrik Rödjegård. Längst , djupast i ändlösa skogar, bakom urberg, stupande grå, bortom svindlande, ändlösa hedar, där dagarna dödstysta gå, där jäser i smältvit hetta ett bål under stybbade . Innehållet i bra grillkol ska bestå av en kolhalt på , en fukthalt på och en askhalt på. Grillkol från landmann Tillverkning Tillverkningen av grillkol och briketter går till på följande sätt.


Man börjar med att avverka skog. Det är kunderna som uppmärksammat vår kvalitet och vårt kols höga energivärde när de jämfört med övrigt kol som förekommer på marknaden.

Vi sysslar inte med någon form av import, allt träkol tillverkas hos oss i Fällbäck, Västerbotten. Vi har valt att sälja vårt kol per liter, energivärdet per volym är ju av största betydelse . Träkol är ett svart material som framställs genom upphettning av trä i en syrefattig miljö, en process känd som pyrolys (torrdestillation). Träkol består till största delen av kol och kan användas som bränsle. Industriellt har dock stenkolet till stor del ersatt träkolet.


Traditionellt har träkol framställts genom kolning, det vill säga . Träkol är ett poröst svart material som framställs genom upphettning trä i en syrefattig miljö, en process som kallas pyrolys eller torrdestillation. Träkol är numera förknippat genom mysiga grillkvällar en varm sommarkväll, men förr var det en viktig del i järnindustrin. Från sen höst till tidig vår kunde . Hej Det pratas en del om bio- kol.


Så här gör jag för att framställa sådant. Funkar även utmärkt som grill- kol. Oljefat med uppskuret lock. Placera dom grövsta i mitten . Nedan följer beskrivningar av några enkla metoder för att tillverka biokol i liten skala för eget bruk.


Enklaste sättet att framställa kol i liten skala är att ta en metallburk, fylla den med träbitar, göra hål i locket med t. Finns det någon som kan om kol.

Har tängt mig försöka göra grillkol. Bröder vill tillverka svensk kol – efter ATL-artikel. Intresset för att vara med och finansiera en satsning på svensk grillkolstillverkning i Tornedalen var klent. Olofsson ger inte upp för det.


Vår målsättning är fortfarande att vara igång i april nästa år, säger han. Svenskarna grillar som aldrig förr. Men bara någon promille är tillverkat av svensk skogsråvara. Nästan all kol kommer i stället från Polen och Sydafrika, visar ATL:s granskning. Briketter tillverkas av de bitar träkol som är för små för att kunna användas till grillkol.


De pressas samman med bindemedel och har därför samma form. Fördelen med briketter är att de glöder länge och jämnare. Nackdelen är att de tar lite längre tid på sig för att börja glöda. Ett tips som ofta återkommer är . Ja så är man på det igen med att göra egen grillkol istället för de ynkliga skärvor man får i de påsarna man köper. I år fyllde jag ett oljefat med lock med.


Maken brukar tillverka vårat årsbehov av grillkol i vedpannan (baxi, solo innova). Han laddar in ordentligt med ve tänder som vanligt och när det är riktigt bra fart så stänger han av fläkten och all syretillförsel. Sen får det stå så över natten och nästa dag finns finaste grillkol att skörda ur pannan. Vi kan väl börja med att snacka lite träkol?


Jag har som sagt grillat en hel del i min Big green egg i sommar. Och när jag skriver ”en hel del” menar jag så klart ” typ hela tiden”.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.