tisdag 30 september 2014

Vad betyder normer

Sverige att inte sjunga högt på bussen, att stå på sin plats i kön, att komma . Heteronormen innebär att det i vårt samhälle finns en massa outtalade regler, föreställningar och förväntningar som begränsar hur och vem man får vara ifråga om kön och sexualitet. Det är sånt som vi ofta tar för givet, på gott och ont. Det kan vara allt från det faktum att vi ställer oss i kö när vi ska betala i kassan, till det att vi förväntas att bli kär i en person av motsatt kön. Jag har upplevt normkonflikter i följande situationer: Samhället är inte så förtjust i mina normer direkt.


Enligt mig fyller normerna följande viktiga funktioner.

Eh, vet inte vad jag ska skriva här? Hur viktigt är det egentligen med normer ? Ens personliga normer är ju de moraliska regler som . Men det är på tiden att alla som inte redan gjort det lär sig något om normer och hur de fungerar. Det leder till att jag får svara på massor av frågor och ha samtal om vad jag kan äta, vad glutenintoelrans egentligen är , hur vanligt det är , vilka symtom jag får, vilka symtom någon annan de känner kanske . Men det finns en grupp människor som har lyckats ta plats och skapat norm i debattklimatet: de som är mest aktiva i dagspressens kommentarsfält.


Vad händer om dödshjälp blir norm överallt? Sociala normer , eller bara normer , är ett sociologiskt begrepp för intersubjektiva, allmänt delade, men många gånger underförstådda, regler och förväntningar på beteende som.

Ett exempel på detta är de normer som säger att flickor och pojkar måste behandlas lika. Vad kan förklara den stora variationen mellan dem? Syftet med Tema är att genom samtal och övningar ge eleverna möjlighet att bli medvetna om och reflektera över normer.


Vilka normer begränsar oss? I detta tema diskuterar och ifrågasätter vi främst föreställningar och förväntningar kopplade till tjejer. Jag brukar förklara normer enklast som tyst kunskap. Det vi inte säger men ändå förhåller oss till.


Det betyder inte att alla normer är outtalade. Ingen är normen, utan vi kretsar runt den kan man säga. Ibland påverkar även våra normer de skrivna lagarna.


I ett land kan skiftande normsystem finnas parallellt i samhällets olika grupper. Syftet med övningen är att eleverna får ta reda på vad en norm är , hur den kan skapas och att . Den gemenskap vi tillhör ger oss en repertoar av kulturellt accepterade handlingsalternativ som vägleder oss i mötet med andra. Värderingarna i samhället uttrycker det som i en given kultur är rätt och fel för hur vi . Normkritik handlar om att sätta fokus på makt. Det innebär bland annat att få syn på, och ifrågasätta, de normer som påverkar uppfattningar om vad som är ” normalt” och därmed oreflekterat uppfattas som önskvärt.


Vad som framställs som ”normalt” ger den som uppfattas som ”normal” utvidgade . Den frågan hittar du svar på i denna dokumentation som tagits fram i samband med en föreläsning med Berit Larsson, fil.

Göteborgs universitet, under konferensen Jämställdhet 2. Med ett normkritiskt förhållningssätt granskas normer och . Titta gärna på denna film som gjorts av skolelever som bryter normer. De beskriver sociomatematiska normer som de sociala normer som är direkt relaterade till matematik. De flesta vet vilka normer som gäller och följer dem för det mesta – ofta utan att tänka på det. Det finns många oskrivna regler och normer ! Vad är skillnaden mellan regler, normer , rekommendationer, guidelines, riktlinjer och standard? Syftet med att ta fram regler och riktlinjer är att möta det behov som finns av en gemensam beskrivning av utförande och egenskaper för de produkter, kompetensprofiler, företag eller . Men etik är minst lika relevant för icke-troende.


Inte heller är etik det samma som att följa lagen. Normer påverkar vad vi gör, tycker och tänker. Visserligen följer juridiska lagar ofta de etiska normer som flertalet medborgare har, men lagar kan avvika från vad som är etiskt.


De numera avskaffade lagarna i Sydafrika om apartheid kan ses som exempel på . De blyga och tysta skriker inte rakt ut men de borde också få en chans att visa vad de kan och få säga någonting utan att bli störda. Norm är egentligen varken en lag eller en regel. Det är en förklaring över hur man skall bete sig för att andra människor skall tycka att man är ”normal”.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.