måndag 25 april 2016

Fejkade nyheter

Viral (virus) är en snabb spridning av fenomen mellan individer i sociala nätverk. Möjligheten att granska virala nyheter är inte helt enkelt, då delarna ovan ofta saknas eller är svåra att undersöka. Vilken betydelse har budskap, avsändare och syfte vid bedömningen av en källas tillförlitlighet?


Eleverna ska veta hur de kan gå tillväga för att avgöra om en nyhet . Upphovsmännens mål är inte alltid att luras, satiren ska ju exempelvis vara fri och humoristisk, men de som sprider uppgifterna vidare har ofta tydliga mål. De vill få dig att gå på myterna om .

Emelie söker upp den mytomspunna Storken, ett klassiskt nättroll som länge figurerat på nätet. Han står bakom många fejkade sidor och artiklar. Vem är Storken och varför gör han det här? Testa din källkritik här. Det är lätt att publicera artiklar som ser ut som seriös journalistik, men inte är det.


Guldåldern för fejkade nyheter är nu, och sociala medier hjälper sajterna få klick och göra pengar. Här är tre nyheter som sätter ditt källkritiska . På webben är det lätt att publicera innehåll som ser ut som journalistik, men inte är det.

Ingen satirmärkning, men tydligt satiriskt innehåll, fejkade skribenter och snodda bilder. LÄS MER: Nej, Kent Ekeroth vill inte förbjuda pepparsalami. Satirsajt inriktad på nyheter och politik. Fejkade nyheter och källkritik. By Idéa and text: Åsa Kronkvist.


All icons are from the Noun Project ( thenounproject.com) and licensed according to Creative Commons – Attribution ( CC BY ). Section ”Källkritik”: Daniele . Samtidigt menar Reportrar utan gränser att kritiska journalister utsätts för hot och trakasserier av katalanska separatister. Vi har inte sett något liknande tidigare i Spanien, säger Clara Jimenez, spansk . Viralgranskaren, som jobbar med att avslöja fejkade nyheter , konstaterar att filmklippet har använts vid flera tillfällen på. Vid olika händelser av flera personer i andra städer och länder.


Nu används den gamla videon igen för att vilseleda tittarna och försöka skapa en bild av ett oroligt samhälle. DEBATT Vi publicister, som undertecknat denna deklaration världen över, ser ett behov av att stärka fri, oberoende och professionell journalistik på en global nivå. Det är bästa sättet att motverka desinformation och bekämpa hatbrott, skriver bland andra Marcelo Rech, World Editors Forum och Cecila Krönlein, . Vem och vad kan man egentligen tro på idag?


Bluffar och falska nyheter sprids fortare och når fler än någonsin tidigare. Traditionella medier utmanas av både sociala och.

Trump skjuter upp pris för ” fejkade nyheter ”. Utdelning av pris för ” fejkade nyheter ” skjuts upp. Siffran släpptes när det stod klart att en journalist sett uppgifter ur deklarationen - men rapporteringen är fejkade nyheter , enligt den amerikanske presidenten. Nyordsåret präglades av Donald Trumps presidentskap och sociala medier, enligt Språktidningen.


Googla sajtens namn och “fake news” eller “ fejkade nyheter ”. Kolla vem som äger domännamnet, för svenska sidor via söktjänsten på Internetstiftelsens hemsida (iis.se) och för utländska via sajten who. Om nyhetssajten upplevs trovärdig, undersök om nyheten verkligen är ny. Se när den publicerades, . Svenska språket fick som vanligt ett gäng nya ord under det gångna året, och i dag presenteras den så kallade nyordslistan av Språkrådet och Språktidningen. Tjugondag Knut körs julen ut.


Men vi är inte där än, så det finns all anledning att försvara högtiden mot mainstreammediernas fejkade nyheter om julen och dess traditioner. Det har blivit en tradition inom vänstern att vid varje svensk högtid göra utspel om att den inte alls är svensk. Julen är inte svensk för .

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.