måndag 4 april 2016

Hur stor del av sveriges skog är urskog

En urskog ska inte ha några spår av av mänsklig aktivitet och det är tveksamt om något större område uppfyller kravet tillfullo. Man har också uppskattat arealen naturskogar, naturligt uppkomna skogar som . Kan ni uppskatta hur många djurarter som är beroende av denna typ av skog och hur många som är hotade eller utdöda p. Bortsett från fjällbjörkskog är verkliga urskogar numera sällsynta i Norden, även om sådana finns kvar i en del fjällnära barrskogar samt i några nationalparker och andra reservat, särskilt i n. Däremot finns områden som till del liknar urskog , exempelvis Fiby urskog och Lunsen i Uppland. I den tätortsnära skogen bedrivs den huvudsakliga rekreationen, och den har därför stor betydelse för människors hälsa och välbefinnand.

Som gammelskog räknas i norra Sverige (region 1–3) den skog som är äldre än 1år. I södra Sverige (region 4–5) går motsvarande gräns vid 1års ålder. Den påverkas inte av att det vid sidan om det dominerande trädskiktet kan finnas enstaka mycket äldre träd . Det har släppts en ny stor rapport från länsstyrelserna och SLU som beskriver hur det står till i Sveriges skogar med hjälp av statistik från Riksskogstaxeringen. Rapporten innehåller väldigt mycket information . Svar: Det kan tyckas att det finns mycket skog i Sverige men: över procent av all skog är mer eller mindre påverkad av skogsbruk och har en låg ålder.


En stor del av dem är beroende av den gamla naturskogens dynamik. Procentuellt sett har Sverige avverkat mycket mer urskog än vad man exempelvis har i Brasilien. Kaliber kan idag visa hur en svag lagstiftning ger bolagen fritt spelutrymme i skogen.

Hela procent av livet på land ryms i våra skogar. Hur stor del av just deras avverkningar som är underkända, vill inte Skogsstyrelsen inte berätta. Skogar upprätthåller balansen i atmosfären, påverkar klimatet, renar luften vi andas och medverkar i vattnets kretslopp.


Uppskattningsvis hälften av jordens ursprungliga skogar har. Det intensiva skogsbruket har omvandlat vår natur i grunden. I Sverige brukas nästan all skog. Enbart rester av naturskog återstår nu utanför naturreservaten. I södra delen av landet är de stora lövskogarna borta, i norr faller de sista . Men den ger oss också mat i form av fisk, vilt och bär.


Dessutom har den stor betydelse för turismen och upplevelseindustrin. Den är en del av vår identitet och kulturarv. Skogen ger oss också återhämtning, skönhetsupplevelser och inspiration. Till sådan påverkan brukar man i detta sammanhang inte räkna nedfall av luftföroreningar. Vanligen brukar urskogar förknippas med gammal, grov skog , men principiellt räknas även spontana föryngringar, t. Sebastian Kirppu: Om man tar sig tid att umgås med skogen , försöker att se skogen med skogens ögon och läser på om hur skogen som ekosystem fungerar samt pratar med människor som är . Idag sköts stora arealer rationellt i likåldriga bestån vilket fått stora konsekvenser för flora och fauna.


Många arter har försvunnit samtidigt som en del nya har tillkommit. För att bibehålla artrikedomen i skogen måste skogsbruket anpassas så att växt- och djurarter som naturligt hör hemma i skogen ges förutsättningar att . Avsaknaden av död ved beror till stor del på att vi utnyttjat den döda veden till ved och virke, men också på att man i skogsbruket tidigare såg den döda veden som.

I boken Dalarnas urskogar beskrivs de mest värdefulla av Dalarnas gammelskogar, hur de har formats genom naturens egna förlopp och genom människans . Reservatet består av en småkuperad terräng med en del mindre myrar samt Gråssjöberget. Väster om Gråssjön domineras skogen av fuktigare marker, men det finns även torrare delar med gamla tallar. Nina har inga exakta siffror på hur stor del av skogen som faktiskt består av kalhyggen, men någon skogsskövling är det ändå inte tal om säger hon. I stort sett alla Sveriges skogar är påverkade av människan på något sätt, så även Berge urskog. Skogen är alldeles för värdefull för finska staten för att den inte skulle regleras, och vi tar ut knappt procent av tillväxten varje år, så skogen tar inte slut.


Studie bekräftar skogen som kolkälla. En ny doktorsavhandling från Sveriges Lantbruksuniversitet vänder upp och ner på synen på skogen som en koldioxidsänka. Hans slutsats är att såväl produktionsskogar som urskogar släpper ifrån sig stora mängder koldioxid.


Eftersom vi har kol i marken så vet vi.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.