torsdag 22 december 2016

Hastighetsindex h eller v

Inför köp av nya däck är det viktigt att veta hastighetsindex och belastningsindex så att det passar din bil. XL eller EL, Betyder Extra Load och är en speciell märkning för förstärkta däck. Eftersom däcken ”deformeras” under belastning (de plattas till i botten av bilens och lastens belastning) ligger däckets centrumpunkt en bit under mitten vertikalt sett. Därför är ju inte heller hjulet helt runt vid belastad körning och den totala rullomkretsen förändras därför till omkring av den . Däckets hastighetsindex hittar du på däckets sida.


N, 14 T, 19 Z, 240.

Hastighetsindex anger vilken maxhastighet däcket klarar av. Enligt Svensk lag så måste man ha minst den hastighetskod som bilen är registrerad med. Hårdare gummiblandning ger sämre grepp vid kyla, snö och is. Färre “sajpar” och mer fokus på vattenavvisning.


Bör inte användas i Sverige, Norge och Finland. Se även kapitlet Belastningskoder med. Det är väl ändå ditt problem om du kör olagligt, eller ? Mailade Volvo för ett tag sedan angående belastningsindex och frågade då också om hastighetsindex och fick följande svar:. Alla asientillverkade däck är i princip “kallasfaltsdäck“ och fungerar alltså sämre på is och snö .

W: motsvarar hastighetsindex och anger hur hög hastighet däcket maximalt får utsättas för på ett säkert sätt. Du ska heller inte blanda egenskaper på olika däck, du ska med andra ord inte heller blanda V eller W däck. Vart stod det att det inte gjorde nåt att blanda hastighetsindex ? Bilprovningen godkänner heller inte däck med fel ytterdiameter. Vinterdäck har som regel ett lägre hastighetsindex än vad ett sommardäck har, det beror bland annat på att vinterdäcket har ett grövre mönster och en mjukare gummiblandning, vilket resulterar i att det blir ostadigare i höga hastigheter. Med styrrespons och körglädje tillsammans med rimligt låg ljudnivå i åtanke, är då testvinnaren Goodyear ett bra val till Mazda eller har ni ett annat förslag?


Samma sak med lastindex, det är främst i höga hastigheter som belastningen på däcket jan bli för hög. Det spelar alltså ingen roll. Värre problem i sådana fall är . Södra Sverige kan vara undantaget.


Optimerat på våtgrepp och köregenskaper i höga hastigheter. Här hittar du rätt sommardäck – oavsett om du är ute efter maximalt grepp eller minimal förbrukning. Urban Speed passar dig som kör en lite mindre eller mellanstor bil och som prioriterar prisvärde och säkerhet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.