fredag 30 december 2016

Personlyft kran

Regler som gäller för personlyft med kran. CE märkt och det ska framgå av kranens bruksanvisning att den är konstruerad och tillverkad. Grundregeln är att en lyftanordning ska vara tillverkad för personlyft för att den ska få användas till att lyfta personer. Det framgår av lyftanordningens bruksanvisning . I Sverige gäller följande regler för de två kategorierna ” personlyft med kran ” respektive .

Kranar och truckar, som inte är avsedda för att lyfta personer, kan förses med utrustning för tillfälliga personlyft. Detta material tar inte upp personhissar eller arbete med patientlyft inom vården. Föreskrifterna gäller utrustning och arbete där personer lyfts med kranar eller truckar som ursprungligen inte är gjorda för att lyfta personer.


Sådana lyft får endast ske tillfälligt och under vissa förutsättningar. Personer får lyftas med en kran eller en truck endast om det är svårt eller olämpligt att använda arbetsutrustning som är konstruerad och tillverkad för att lyfta personer. Arbetsmiljöverkets föreskrifter om tillfälliga personlyft i kran eller truck . Vid tillfälliga personlyft med kranar eller truckar ska arbetsuppgifterna utföras inifrån arbetskorgen.

Jun Information om regelverket kring personlyft. Kranar får användas med personkorgar om kombinationen har godkänts enligt norm EN280. Kommentarer till 4§ Det är viktigt att arbetsgivaren bedömer om det är bättre och säkrare att utföra ett personlyft med en kran eller truck och arbetskorg än med arbetsutrustning som är konstruerad för personlyft , . May Före personlyft med kran skall berört skyddsombud informeras. Kran och arbetskorg får användas för personlyft endast om de uppfyller följande villkor. Nedan beskrivs förändringar som införts i den nya föreskriften samt arbetsgruppens tolkningar av vissa förändringar.


En basmaskin är en kran eller truck som kombineras med arbetskorg för att lyfta personer. Kranar, truckar och arbetskorgar som används för personlyft skall upp- fylla kraven i bilaga A. Jul Vid personlyft skall användas en arbetskorg som har tillverkats för detta ändamål och en kran med tillräcklig stabilitet och lyftkapacitet. Bilprovningen beslutat att upphöra med Första besiktning av fordonskran för personlyft.


Kranens största tillåtna last skall vara minst dubbelt så stor som den belastning som uppstår vid personlyft. En gaffeltrucks lyftkapacitet skall vara minst fem gånger så stor . Dec Om det inte är ändamålsenligt tryggt eller att i det planerade arbetet använda en för personlyft tillverkad anordning eller annan motsvarande arbetsmeto kan vid personlyft undantagsvis användas en för lyft av göds tillverkad kran eller sådan gaffeltruck (truck) som rör sig med hjälp av en egen primärmotor, . Runelandhs erbjuder arbetskorgar i tre standardstorlekar. Alla är tillverkade enligt gällande normer för personlyft.

Se våra arbetskorgar här!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.