torsdag 22 december 2016

Slätvält eller gallervält

Ett bättre sätt att mylla är att köra över med en vält, vars yta består av ett kraftigt nät, därav nätvält eller gallervält. En sådan brukar man kunna låna eller hyra på. Däremot bör man inte packa till nysådda gräsmattan med slätvält , möjligen med undantag för mycket lätt sandjord. Se i så fall till att fröna inte fastnar på välten.


Jämfört med en slät vält alltså. Som jag har förstått det så myllar en gallervält litet i samma moment som den vältar men när man har toppdressat vill man ju nästan snarare ha det helt slätt när man vältar.

En slätvält säkerställer att jorden eller underlaget packas korrekt. Vikten (max. kg) anpassas genom att fylla på önskad mängd vatten eller sand. Tillverkad av svartlackerat stål. Vad behöver jag veta innan jag ska lägga gräsmattan? Ta reda på hur många kvadratmeter ytan är som gräset ska ligga på.


Du bör även förbereda underlaget då man när gräset är levererat har dagar på sig att få ut det. Både gallervält och slätvält finns att låna . Du kan förstås använda en vält också, helst en gallervält.

Köp gräsfrön av god kvalitet och en blandning som är avpassad till den plats där du ska ha gräsmattan, vid din villa eller ditt fritidshus. Om du sått på våren eller sommaren kan du hinna gödsla en gång till före vintern. Ta bort alla större stenar, rötter eller liknande.


Om jorden är lös bör Du välta den med en belastad gallervält. Om den är stor kan det vara bra att dela upp den i mindre områden. Du kan då dela upp gräsfröblandningen i mindre portioner, vilket gör det enklare att fördela jämnt. Hitta återförsäljare för att kunna köpa en billig och bra trädgårdsvält som en gräsvält, gallervält eller slätvält online på nätet. I dålig jord utvecklas ingen fin gräsmatta.


Vid ny- och ombyggnationer med byggrester övertäckta med tät, sur lera växer inget gräs, utan bara ogräs. Lerig jord luckras upp med sand och torv, för att sedan torka ut. Grässtrån gillar nämligen inte att få blöta fötter och permanent väta gynnar dessutom mossan. Gallervält från Hörby Bruk för större och mindre projekt hittar du här! En stabil och lättanvänd vält perfekt för de större sådderna hemma i trädgården eller för offentliga trädgårdar etc.


För att stabilisera marken före sådd eller för att trycka ned och hålla gräsfröna på plats efter sådd. Använd en kratta och plana ut jorden så den blir jämn, utan stora nivåskillnader och ta samtidigt bort alla större stenar och rötter. För att plana ut jorden ytterligare kan det vara bra att dra något med större yta över jorden, t. Tryck sedan till jorden med en belastad gallervält eller med fötterna.


Missa inte några nyheter, spännande events eller praktiska projekttips!

Kan avbeställas när som helst. Kontrollera din e-postadress. Slätvält 5för sådden. Den är påfyllningsbar med vatten eller sand för att anpassas till den vikten man önskar.


Handtaget är ergonomiskt och gummiklätt. Hjul, trumma: Ø4mm. Lera leriga jordar, morän. Statisk slätvält , 3-t. Vibrationsvält, 10–t. Gummihjulsvält, 10–t. Vätske- eller sandfylld för mer vikt.


Särskilt lämpad för nyanläggning av gräsmatta. Kratta igenom jorden väl och avlägsna stenar och andra växtrester. Tänk på att få så jämn yta som möjligt för att få en jämnare gräsmatta. När du krattat och jämnat till ytan så vältrar du jorden med gallervält eller med en slät vält så du får en välpackad yta, som du kan gå på, utan att sjunka ner. Fröet myllas lätt med kratta eller gallervält.


Rena sandjordar och organogena jordar vältas med slätvält efter sådd så att växtbädden får rätt packningsgrad. Galler- eller knaster- vält är lämplig att använda på mjälajordar för att hindra skorpbildning. Rekommenderad mängd frö att så varierar bl. En gedigen handtraktor från Ferrari som gör ett utmärkt jobb tillsammans med våran jordfräs eller slåtterbalk! Påfyllningsbar med vatten för att anpassas till den vikt som önskas.


Varumärke Hörby Bruk Diameter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.