torsdag 27 juli 2017

Använda gamla telefonstolpar

Jag hade tänkt mig att lägga ut gamla telefonstolpar som jag fått av en granne. Gröna stolpar är impregnerade med arsenik - behöver jag säga mer? När de sätter upp nya stolpar brukar de gamla ofta stjälas, de är populära när man bygger bryggor. Blir inte klok på slipers.


Vad göra med gammal elstolpe?

Hur giftiga är gamla slipers? Verkar vara lite oklart hur mycket som läcker ut i . Sveriges äldsta telefonstolpe fyller 1år i år. Den står vid en landsväg strax utanför Borås och är impregnerad med träskyddsmedlet kreosot.


Gamla stolpar och slipers (impregnerade) är klassat som farligt avfall. Man får både ge bort dom och sälja dom, men man är skyldig att kontrollera att den som tar emot eller köper dom har tillstånd att hantera farligt avfall. Dessutom är man skyldig att kolla att den som transporterar avfallet har tillstån samt . Kreosot används idag för industriell impregnering av järnvägssliprar samt el- och telefonstolpar.

Innan dess var inte användning av kreosotimpregnerat virke i byggnader reglerad. Därför kan kreosot förekomma i äldre bostäder. Hej, Någon vet vilka som säljer telefonstolpar dom långa i trä. Har sett det på vissa drvingrangs för golf.


Vart kan de tänkas säljas och vad tror ni en stolpe kostar? Mycket intressant att du fick stolpar av ditt elnätsföretag. Dom begick nämligen ett lagbrott, det står klart och tydligt i lagen vad man får och inte får göra med gamla kreosot och arsenikstolpar.


Jobbar på nätbolag, och vi . Bygga altan på telefonstolpar ? Byn Rotsjön utanför Burträsk blev av med det fasta telefonnätet men Telia lämnade kvar några av dom gamla impregnerade stockarna. För två sedan plockade Telia ner den fasta telefonförbindelsen i Rotsjön men det ligger fortfarande kvar gamla impregnerade telefonstolpar i naturen. På vår tomt står en telefonstolpe jag länge velat göra något av.


Den liksom lutar obekvämt, förankringen i marken känns tveksam och sedan har någon rullat ut en kabel längs luftledningen som för att gräva ned. Med småbarn lekande här och där hemma vore det emellertid bra med lite . Det har varit en regnig sommar, vilket inte gör saken bättre, säger Pettersson vidare. Enligt honom finns flera liknande högar med gamla telefonstolpar på flera platser i området.

Skanova har haft en representant ute i området i helgen, men den personen har inte funnit några högar med telefonstolpar. När man sågar upp stolpar, vad kan man använda det virket till då? De är klart att det finns användningsområde för virket. Tänk att det virke ni sågar . Neeeh, gamla slipers läggs inte på deponi (eller soptipp, som vi outbildade säger), dom går till förbränning med särskilt rigorös rökgasrening, för att inte släppa ut en massa gifter.


Begagnade järnvägsslipers och gamla telefonstolpar finns ofta som avgränsning i trädgårdar eller på lekplatser. Slipers och telefonstolpar är mycket . Undvik impregnerat trä om det är möjligt eftersom det innehåller farliga metaller. Ofta räcker det att använda obehandlat trä som sedan målas eller oljas in. Gamla järnvägsslipers och telefonstolpar är ofta behandlade med kreosot.


Länsstyrelsen har upptäckt att det ligger en massa gamla telefonstolpar längs den gamla telefonlinjen mellan Helags, Gåsen och Sylarna. Sliprar och telefonstolpar är nästan alltid impregnerade med kreosot eller CCA ( krom, koppar och arsenik). Gamla sliprar innehåller kreosot, och varma dagar kan virket svettas kreosot. Stolparna är oftast i gran som specialbehandlats, de äldsta nu stående är år gamla.


Det är inte lämpligt att använda sliprar och . Teliasonera får ofta frågan från privatpersoner om man kan ta hand om stolparna och använda dem som byggmaterial, exempelvis för en altan. Stolparna har behandlats på två olika sätt, med kreosot eller med arsenik. Många privatpersoner som hittar gamla telefonstolpar tycker att de är fina och använder dem som dekoration till trädgårdslandet. Men det avråder experten från.


En variant av garage är att använda gamla telefonstolpar eller motsvarande som resvirke och sen gammal plåt till väggar. Allt går sen att måla så det ser riktigt bra ut. Fördelen är att bygget går snabbt och kostar inte skjortan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.