torsdag 27 juli 2017

Id06 vite

Här finner du svar på de vanligaste frågorna om IDoch lagen om personalliggare i byggbranschen. Information finns också i ID- broschyren som du kan läsa eller ladda ner här. Sök bland vanliga frågor och svar. Om inte annat överenskommits ska uppdragstagaren utge vite till uppdragsgivaren vid varje påtalat tillfälle som någon av uppdragstagarens anställda eller anställda hos uppdragstagarens uppdragstagare bryter mot vad som föreskrivs i punkterna eller 8. Vite utgår med 5kronor per person och dag.


Det ska kosta att slarva med ID-kortet på ett av Peabs storbyggen från i höst.

Då börjar företaget ta ut ett vite på 5kronor per gång av entreprenörer vars anställda inte följer regler för identifiering. Som ju gäller med alla nya vanor och tillvägagångssätt. För mer information om lagen i sig hänvisar vi till vår sida om vår elektroniska personalliggare.


Efter dryga halvåret bytte dock skatteverket linje. FAKTA Slarv straffar sig. Att inte anmäla ett bygge som ska anmälas till Skatteverket ger.


Om företag inte rättar till felen trots straffavgifter kan det bli fråga om vite. Om inte heller det hjälper vänder sig Skatteverket till domstol och då kan det bli fråga om belopp på . Syftet med ID– Allmänna bestämmelser om legitimationsplikt och närvaroredovisning – är framför allt att försvåra svartarbete och ekonomisk brottslighet samt att stärka den sunda konkurrensen.

Alla som vistas på byggen runt om i Sverige måste kunna legitimera sig med ett ID-kort. Har du inte giltig och godkänd legitimation, eller om du inte har föranmälts, kan du bli avvisad från arbetsplatsen, alternativt kan arbetsgivaren bli skyldig att betala ett vite. Rent praktiskt innebär det för dig som vistas på ett bygge att du måste kunna legitimera dig med ett ID-kort. Har du inte blivit föranmäl eller om du inte kan uppvisa en godkänd legitimation, kan du bli avvisad från arbetsplatsen, alternativt kan arbetsgivaren bli skyldig att betala ett vite.


Praktiskt innebär det att alla som vistas på byggen runt om i Sverige måste kunna legitimera sig med ett ID-kort. IDär den etablerade lösningen för närvaroregistrering på byggarbetsplatser. De som vistas på byggarbetsplatsen läser enkelt av sitt ID-kort. Observera att lagen inte har något med Sveriges Byggindustriers ID-kort att göra.


Det finns ingen lag som säger att någon arbetare måste ha ett ID-kort. Man kan alltså inte få böter eller vite av Skatteverket för att man inte har ett . IDkortet är den personliga ”nyckeln” i den elektroniska personalliggaren. ID-skapar ett arbetsgivarsamband mellan företag och . IDär ett system som i grund och botten syftar till att motarbeta svartarbete och ekonomisk brottslighet och därigenom främja sund konkurrens. Uppdragsgivaren har rätt att avvisa alternativt kräva vite för de på byggarbetsplatsen som inte har föranmälts eller saknar legitimation. Skatteverket får förelägga en byggherre eller den som bedriver byggverksamhet att fullgöra de skyldigheter som följer av bestämmelserna om personalliggare.


Vissa företag väljer att . Ett föreläggande får förenas med vite. Beslut om kontrollbesök eller föreläggande utan vite kan inte överklagas. Ett beslut om registrering, kontrollavgift eller.

IDi avtal med eventuell underentreprenör. Nexus IDär en del av det svenskägda identitets- och säkerhetsföretaget Nexus Group. Nexus ID-team håller till på Telefonplan i Stockholm, och består av totalt personer. Svevia ställer som krav att alla som vistas inom Svevias byggarbetsplatser skall kunna uppvisa ID06. Bland annat ska Skatteverket få göra oannonserade kontroller på byggarbetsplatserna och ta ut vite.


Sammanfattningsvis: Länk till ID-folder. Publikation från Sveriges Byggindustrier. Byggherren har ansvaret för att hålla med utrustning så att elektronisk personalliggare kan föras på byggarbetsplatsen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.