måndag 31 juli 2017

Olika vetesorter

Det är den absolut viktigaste vetearten i odling idag, men när man i dagligt tal säger vete finns det fler arter än T. Speciella egenskaper för vissa vetesorter. Odlingen av gamla vetesorter har ökat kraftigt under de senaste åren. Abrar Hussain från SLU visar i sitt doktorsarbete hur veten med olika genetisk bakgrund skiljer sig som livsmedelsråvara, och täcker in både hälsoaspekter och bakningsegenskaper.


I undersökningen ingår lantveten från olika landskap, . Bröd och pasta är basen i all mathjälp tack vare sitt låga pris och sina höga halter av proteiner.

Ett stort antal vanliga vetesorter har anpassats efter olika klimat och odlingsförhållanden. Två olika vetetyper har utvecklats över åren och dominerar produktionen. Vanligt vete (Triticum aestivum ) är den mest frekvent odlade typen.


Brödvete är ett annat namn för detta vete, som generellt har höga protein- och glutenhalter. Durumvete (Triticum turgidum) eller. Därefter utvecklades tetraploida vetesorter (kromosomer) och de kombinerar två olika genom (AABB eller AAGG).


Det hexaploida vetet (kromosomer) har tre olika genuppsättningar (AABBDD). De olika vetesorterna faller under fyra cytogenetiska grupper, en diploi två tetraploida och en hexaploid.

Vete (Triticum aestivum) är numera vårt vanligaste och mest allsidiga sädesslag. Abrar Hussain visar hur vetesorter med olika genetisk bakgrund skiljer sig som livsmedel, och täcker in både hälsoaspekter och bakningsegenskaper. En hel del missförstånd florerar kring gluten och hälsa. Det finns många olika typer av gluten och olika mängd av gluten i olika sorter av spannmål.


Det är främst senare tiders förädling av vetesorter som förändrat vårt glutenintag, både mängden och typen av gluten. Vill man som konsument minimera gluten . Eftersom vi själva producerar den spannmål som vi använder i kvarnen, så har vi förfinat urvalet av spannmålssorter som ska bli mjöl. Detta för att uppnå så hög kvalitet som möjligt. Det har visat sig att kultursorterna har fina . Proline och olika vetesorter.


Anpassa svampstrategin efter vilken vetesort som odlas. Många faktorer påverkar vilken svampstrategi du ska välja. Sorten har stor betydelse, då sorterna är olika känsliga för svampsjukdomarna. Sorternas mottaglighet varierar stort.


Därför har vi delat in de mest odlade . Odlingarna spred sig och nådde sedermera fram till Sverige. Den sortens vete var dock dyrt att producera .

I motsats till neolitiska anläggningar saknas yxor helt och keramik påträffas sällan. Vid sidan av djurbenen utgörs den andra stora fyndkategorin av odlade växter. Förutom olika vetesorter påträffas skalkornet, den gröda som under loppet av yngre bronsåldern och äldsta järnåldern intar en alltmer dominerande ställning. Prisutveckling på olika vetesorter.


E-postadressen publiceras inte. Dinkel är ett exempel på en fin gammal mjölsort, som innehåller mer protein och mineraler än vitt mjöl. En analys av olika vetesorter från . Niclas Dagman är tolfte generationen på gården i Täng i Skaraborg. Han odlar gamla vetesorter som Ölands lantvete.


Det funkar bättre att odla ekologiskt än de moderna vetesorterna. Det anpassar sig till det lokala klimatet, smakar mer och innehåller . Gunnar Svensson i Stora Hult, Vejbystrand har varit med om att forska fram flera olika vetesorter. Men de fick också spridning i. Forskare har undersökt vad som påverkar kadmiumhalten i olika vetesorter för att se om det går att sänka den i framtida sorter.


Kadmium är en giftig tungmetall som bland annat kan orsaka lungcancer och njurskador. Vi får framför allt i oss kadmium genom livsmedel och ungefär procent kommer från .

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.