onsdag 26 juli 2017

Hur stort är norge

Att Sverige gång på gång nekat Norge att ha en egen utrikespolitik och ett eget konsulatväsen bidrog till detta. Det senare hade rent praktiskt en stor betydelse för den betydande norska handelsflottan. En dramatisk och praktfull natur sträcker sig från stränder och klippformationer i söder genom stora fjällområden i centrala Norge till midnattssolen på Nordkap. Levnadsstandarden i Norge är bland de högsta i världen, med mycket höga levnadskostnader och ett omfattande skatte- och avgiftssystem.


Landet har ett väl utbyggt välfärdssystem, med gratis utbildning, god hälsovård och goda social- och trygghetssystem. Hur detta system kommer att finansieras när .

Befolkningsutvecklingen i Norge har många likheter med den svenska. Födelsetalen började dock stiga under andra hälften. Den norska oljefonden är nu mer värd än all den olja som finns kvar att utvinna i Norge. I ett längre perspektiv kan man undra över hur det kommer att påverka norsk ekonomi och norrmännen. Norge pumpa upp olja från Nordsjöns botten.


Det var något av en sensation, för man var annars van vid att olja var något som kom från fjärran länder, nämligen från Mellanösterns oljestater. Danmark efter och båda länderna har fått ut mycket av investeringarna, det har betalat sig mer än . Norge gränsar i öster till Sverige och i nordöst till Finland och Ryssland. Merparten av landet utgörs av Skandinaviska fjällkedjan och av stora högplatåer.

Den 2mil långa kusten är sönderskuren av ett stort antal djupa fjordar, . Norge är ett väldigt rikt land på naturtillgångar, dels deras fiske som är en stor export och deras olja i de nordiska oljeplattformarna, Naturgas,Kol,Malm och det. Kommunikation är ett viktigt inslag i service, det kan både betyda hur vi människor kommunicerar med varandra och hur vi färdas på olika sätt. Norge har i Atlanten och i Nordsjön Europas största ekonomiska zon. Norges sydligaste spets ligger ungefär på samma breddgrad som Göteborg och dess nordligaste ca grader norr om Sveriges . Det räcker att se Petra Marklund och Anders Lundin strutta runt på ett genomregnigt Skansen – men att höra det på norska under vinjetten Allsang på grensen blir mer än vad vi klarar av.


Artistutbudet består dock till stor del av svenskar, möjligen eftersom Norge inte har tillräckligt många egna kända artister. Vi på Sverige- Norge var där och lyssnade och man kan sammanfatta det som sades med att efterfrågan på olja fortsatt är väldigt stor i Norge. Det som gör att oljepriset är så lågt är att produktionen och tillgången är så stor.


Det har aldrig varit så många start-ups på oljemarknaden nu i form av nya projekt. Detta har också bidragit till att locka många svenskar att söka sig till den norska arbetsmarknaden. Norsk ekonomi och lönebildning präglas i hög grad av. För att förstå hur norsk ekonomi och lönebildning fungerar är det viktigt att ha. Norge och hur stor del därav som hade svenskt respektive annat ursprung.


Rapporten blev uppmärksammad från olika håll av olika aktörer i Sverige . Staten betalar en lyxelbilstillverkare halva inköpspriset (i Norge ). På vilket sätt är det rätt? Jag ville jämföra med de miljögränser som ibland ser till att stor SUV kan klassas som en miljöbil och en liten hamnar utanför för att visa hur fel det kan bli. Det är fortfarande ingen som .

Nu är alla norrmän miljonärer. På onsdagen steg landets oljefonder till hisnande biljoner norska kronor – en miljon per invånare. Norges skidförbund har publicerat en del statistik över hur populär längdåkningen är i vårt västra broderland. Det kommer inte som någon överraskning att längdåkningen är stor i Norge men följande fakta är ändå imponerande.


Men oljan och gasen i Norge tar inte slut förrän om femtio, sextio, kanske åttio år. Vi börjar nu på vårt fjärde största fält, Johan Sverdrup, det ska behandlas i stortinget i vår. Om det räcker i kanske år till med stor olja- och gasverksamhet i Norge så har det varit en upp till . Om det blir som de första siffrorna visar är det en stor seger för den sittande regeringen, säger valforskaren Johannes Bergh till VG.


Samtidigt ser det ut att bli en. Vid midnatt stod det klart att oavsett hur det går för Venstre så spelar det ingen roll för det totala valresultatet. I samband med det gick Ap:s .

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.