måndag 31 juli 2017

Datum däckbyte

Här har du svar på frågor om däckbyte , hjulskifte, sommardäck, vinterdäck, mönsterdjup, bästa däcken bak, lufttryck, förvaring och vilka däck du ska köpa. Om det är eller befaras bli vinterväglag får du använda dubbdäck även annan tid. Om personbilar och lätta lastbilar har dubbdäck måste också en släpvagn som är kopplad till bilen ha dubbdäck vid vinterväglag. Detta gäller även om fordonet är undantaget från kravet på vinterdäck.


Har bilen odubbade däck får släpvagnen . Läs allt om lagar och datum kring däck och mönsterdjup här!

Vinterdäck, dubbade eller dubbfria, ska användas vid vinterväglag. Mellan den december och den mars är det lag på att använda vinterdäck om det är vinterväglag ute. Däckbyte Det är vinterväglag om det är snö, is, snömodd eller frost på någon del av vägbanan. Tänk på att även vägrenen räknas till vägbanan. Dubbdäck får användas mellan den oktober . Sverige är ett land med vinter under några månader per år.


Av denna anledning är det bestämt att alla fordon som befinner sig på svenska vägar måste ha vinterdäck mellan december och mars när det är vinterväglag. För odubbade vinterdäck, så kallade friktionsdäck, finns inga som helst datum att hålla reda på. Vad som är ”vinterväglag” är inte riktigt definierat, men klart är att det inte behöver vara full snöstorm ute.

Ett antal bilister har de senaste åren blivit bötfällda för att ha kört med sommardäck på körbanor fria från snö men med viss. Till och med svårare än att komma ihåg vilket håll klockan skall vridas. Efter den mars och fram till den december så får du använda sommardäck på din bil.


Dock uppmanas man att byta till vinterdäck redan den november. Tidigast du får byta från sommardäck till vinterdäck är oktober. Senast man måste byta till sommardäck är den april.


Man får ha sommardäck på vintern . Förslag till riksdagsbeslut. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att överväga att byta till ett mer klimatanpassat datum för däckbyte och tillkännager detta för regeringen. En hängiven däck expert med års erfarenhet, figurerar både som bloggare och informatör på ABS Wheels Sweden AB.


De viktigaste däckreglerna i Sverige: när vinterdäck och sommardäck ska användas, mönsterdjup samt bestämmelser om däckens egenskaper. Regler kring däcksanvändning. Datum för lag på vinterdäck och förbud mot dubbdäck.


Rätt lufttryck, däckfakta och viktiga begrepp. Däcken kan vara försedda med dubbar eller vara s. Bestämmelsen gäller personV,. Under övriga tider fâr vinterdäck . Det är när däcket används som den huvudsakliga åldringen sker.

I en undersökning genomförd av Väg- och Transportforskningsinstitutet (VTI) hade oanvända vinterdäck som lagrats korrekt i tre år lika bra grepp som ett nytillverkat vinterdäck av samma märke. Det finns några viktiga kom ihåg- datum för vinterdäck. Här har vi samlat vad som gäller i Sverige, Norge, och Danmark för sommar- och vinterdäck.


Däcken har inget givet bäst före datum och det spelar mindre roll när de tillverkades eftersom det finns många andra faktorer som påverkar livslängden - förvaring, användning, belastning, lufttryck, körstil mm. När däcken har blivit för gamla. Välkommen till Däckskiftarna Rotebro! Ni hittar oss på Konsumentvägen vid Rotebro handelsplats.


Stationens datum är: Vår: mars - maj. Endast kontantfri betalning . Behöver du få ut dina förvarade däck ? Vi har öppet alla dagar även på helgdagar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.