fredag 27 februari 2015

Barn under stormaktstiden

Man lindade in barn, väldigt hårt. Barn under stormaktstiden. Materialet var varierat. Kunde vara linnetyg, stickat ull eller i bomullsgarn. Föds in i stån små vuxna. Samma stånd som sina föräldrar redan .

Och bästa sättet att uppfostra barn till att bli så där lydiga och duktiga var att aga dem, alltså att slå dem, trodde man. På medeltiden var det inte så stor skillnad på hur barn och vuxna levde. Alla åldrar var tillsammans hela . Exempel bok: Wahl , Mats. Att vara barn under stormaktstiden : Hur var det egentligen att vara barn under stormaktstiden ? Att de inte hade mobiltelefon eller dator vet nog alla. Att leva under stormaktstiden har inte direkt varit en belöning.


Med de många krigen som. På stormaktstiden var det alltså många som dog på grund av brist på mat.

Därför minskade befolkningen. Men det var få som fick . Gör en tankekarta med hjälp av Onenote. Vi jämförde hur de hade det då med hur vi har det idag. Skolarbeten Historia Kvinnor under stormaktstiden. Många präster gifte sig med väldigt unga flickor under den här tiden, en princip växte fram som kallas konservering av prästänkan.


En Ulrika Ulmstedt blev ”ärvd” tre gånger och hade sju barn med de olika prästerna. Stormaktstiden intar en mycket speciell plats i den svenska historien. Vittnar om vår makt på de militära och politiska arenorna i Europa. Ett land där naturen härskade, där civilisationens märken fortfarande var mycket små. Stormakten bestod faktiskt mest av skogar, sjöar och ödemark.


Som levde i ett stånd samhälle. Många tiggarbarn hamnade på barnhus där de fick lära sig att läsa men även arbeta hårt. Sverige var stort och hade en miljon invånare.


Under det 30-åriga kriget behövdes skepp som kunde frakta soldater. Till städerna kom krigsänkor med sina barn för att skaffa sig ett jobb. Hon gifte sig aldrig och hade inga barn.


Sveagestaltningar under stormaktstiden.

Svenskarna representerades på ett annat sätt i den officiella symbolvärlden. Jag kan beskriva hur det var att leva som en ”vanlig” svensk under stormaktstiden. Jag kan redogöra för hur det var att leva som kvinna under stormaktstiden. Jag kan reflektera kring hur det var att vara barn under stormaktstiden och jag kan redogöra för vad uttrycket: ”du ska bli som din mor” eller ”du ska bli som din far” . Då plötsligt upptäcker Hanna två små barn vid kyrkmuren.


De står och tigger och ser verkligen eländiga ut i sina smutsiga trasor. Gud dem förbarme, tänker hon. De är säkert utskickade av mor och far. Efterträdde drottning Kristina. Startade nya krig efter att 30åriga kriget tagit slut under drottning .

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.