torsdag 26 februari 2015

Maskinkostnader 2017

Vårt syfte är att främja effektiv mekanisering och maskinsamverkan genom att visa exempel på vad maskiner kostar att använda. Om underlaget används för debitering av maskinhyror och . Dessutom artiklar och aktuella ämnen inom lantbruksteknik. Syftet är att främja effektiv mekanisering och maskinsamverkan genom . Kalkylerna ses över varje år och visar aktuell data för värdeminskning, underhåll, ränta, försäkring och förvaring.


Med hjälp av ett nytt datorprogram kan du enkelt räkna ut dina maskinkostnader på gården.

Nu finns Maskinkalkylgruppens årliga maskinkostnadshäfte tillgängligt. I häftet finns underlag och kalkylexempel på timkostnader för omkring 5olika maskiner. För varje enskild maskin finns en maskinkalkyl gjor i avsnittet Beräkning av maskinkostnader finns ett exempel på hur en maskinkalkyl kan se ut. Maskinkostnader finns nu tillgänglig att beställa för den som är intresserad. Resultatet av en kalkyl beror på vilka värden som sätts in och vilka förutsättningar man utgår ifrån.


De i maskintaxeberäkningen insatta grunddata och förutsättningar bygger på . Alfredo Petoro på Sveriges Lantbruksuninversitet, SLU, har konstruerat ett kalkylprogram för beräknng av maskinkostnader. Det är ett lättanvändbart datorprogram utvecklat i Microsoft Excel för persondatorer.

Programmet möjliggör genomförandet av maskin-, arbets- och läglighetskostnadsberäkningar för . I den framgår att maskinkostnaderna i lantbruket minskat jämfört med i fjol. Detta beror bland annat på att kostnaden för diesel minskat från till kronor per liter, vilket i sin tur beror på att energipriset gått ner under året samt att . JTI – Institutet för jordbruks- och miljöteknik forskar för bättre mat och miljö . Vad skall priset vara för att vi skall göra vinst? Konventionell Produktion.


Landsbygdsavdelningen ( Borås, Skara, Uddevalla). Länsstyrelsen i Västra Götalands län. Kostnaden för maskiner som är den största posten i växtodlingen varierar med val av bearbetnings- strategi, maskinstorlek och jordart.


Fastställd norm underlättar internationella jämförelser. Vi får en presentation av alla de saker som vi bör tänka på vid nyttjande av maskiner. Vad är egentligen kostnaden för att äga och använda maskiner på anläggningen. Ska man äga eller leasa?


Vilka risker finns med olika . På gul nivå, TB ingår även maskinkostnader och på grön nivå, TB räknas också markräntan med. Som skörd har vi utgått från femårsmedelskörden för höstvete i landet enligt Jordbruksverkets statistik. Med samma beräkningsgrunder som ovan för de ökade driftkostnaderna landar ökningen för.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.