tisdag 24 februari 2015

Social hållbarhet definition

Ett socialt hållbart samhälle är ett jämställt och jämlikt samhälle där människor lever ett gott liv med god hälsa, utan orättfärdiga skillnader. Ett samhälle med hög tolerans där människors lika värde står i centrum, vilket kräver att människor känner tillit och förtroende till varandra och är delaktiga i . Social hållbarhet , definition. Oavsett behov och förutsättningar ska alla ges lika möjlighet . Att närma sig hållbarhetsbegreppet.


Det finns ingen allmänt etablerad definition på hållbarhet.

För den som söker i litteratur eller går in via nätet för att hitta texter finns ett . Vissa av dessa kan kvantifieras och andra är mer kvalitativa. Båda delar samspelar för att tillsammans spänna över den sociala dimensionen av hållbarhet. Den sociala dimensionen av hållbarhet har hittills varit svagt utvecklad. Ekonomisk hållbarhet används i allmänhet för att beskriva tillväxt, men definitionen är omtvistad och många menar att begreppet kidnappats.


Att det idag ofta får symbolisera något annat än vad som ursprungligen avsågs. Ny forskning vid BTH, Blekinge Tekniska Högskola, har resulterat i en prototyp för en definition av social hållbarhet som kan ge stöd för konkret och systematiskt hållbarhetsarbete. Begreppet brukar definieras utifrån de tre komponenterna ekologisk, social och ekonomisk hållbarhet som, då de samspelar och stödjer varandra, förväntas.

Genom kunskaps- och erfarenhetsutbyte bidrar mötesplatsen till minskade hälsoskillnader och att tillgodose människors grundläggande behov och rättigheter. Forskning om ekonomisk hållbarhet kan handla om nationalekonomisk forskning om socioekonomisk utveckling, om hållbar produktion och konsumtion samt hur de finansiella systemen kan bidra till ett hållbart . Mötesplatsen är en fristående . Bra självskattat hälsotillstånd. Om systematiska skillnader i hälsa kan undvikas genom rimliga åtgärder är de helt enkelt orättvisa. Det är det vi kallar ojämlik hälsa.


Att definiera och mäta social hållbarhet. Fallstudie av Malmös trafikplanering och Malmöringen som social investering. Fakulteten för kultur och . Hur definieras begreppet social hållbarhet inom samhällsplanering?


Nu har ny forskning resulterat i en definition av social hållbarhet som kan ge stöd för konkret och systematiskt hållbarhetsarbete. Hur stämmer denna definition överens med definitioner i politiska dokument samt vetenskapliga definitioner? Bedrivs en rikspolitik som tydligt styr mot en viss ”socialt hållbar” samhällsutveckling? Forskare här har tagit fram en definition av social hållbarhet som kan vara till nytta för den som vill systematisera sitt arbete. Vad är då social hållbarhet ? Ja, det är lite olika beroende på organisation och situation.


I vägledningen framkommer bland annat förslag på definition av begreppet hållbarhet , processförslag för att integrera hållbarhet i planen samt praktiska exempel på hur hållbarhet tidigare har hanterats i översiktsplaneringen.

I länkarna nedan finns mer information kring några av de sociala hållbarhetsperspektiv som är av . Sustainability Illustrated är en kanal som illustrerar begrepp inom hållbar utveckling. På engelska förklarar denna video på sex minuter väldigt enkelt vad social hållbarhet innebär och hur detta begrepp hänger ihop med mänsklighetens behov och drar även paralleller till ekologisk . Definition av social hållbarhet. Arbetsgruppen för social hållbarhet.


Jörgen Hermansson, samhällsbyggnadschef Partille. Barbro Sundström, samhällsbyggnadschef Ale. Kristina Lindfors, samhällsbyggnadschef Stenungsund. Monica Holmgren, socialchef Mölndal.


Jonas Arngården, socialchef . Kvillebäcken, påverkas av folkhälsoaspekter, till att i slutskedet försöka binda samman dessa olika förståelser av begreppet i en och samma definition. Nyckelord: social hållbarhet , hållbar stadsutveckling, begreppsutveckling, globala idéer, lokal översättning, Kvillebäcken, Göteborg, Delegationen för Hållbara Städer .

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.