tisdag 24 februari 2015

Lägga tak när det regnar

Jag ska riva ner mitt tak. Vårat tak är lagt av en snickar och den snickare hade hammaren mitt i handen. Ofta är dessa impregnerade med något för att klara fuktan som oundvikligt kommer in mellan takpannorna när det blåser. Det enklaste måste vara att lägga ett skikt självhäftande takpapp.


Att det är enkelt och går snabbt behöver inte innebära att det är en dålig lösning.

Men man lägger inte bara ett skikt på tak över villor och andra småhus. Det kan du däremot göra om det är en vedbo ett litet skjul eller över ett äldre plåttak. Vad gäller regn på hjärtväggar och takstolar så har det ingen som helst betydelse för husets kvalitet. Man kan lugnt lägga på taket utan att det torkat först. För att få svar på hur det går att lägga plåt när det regnar föreslår vi att ni tittar på avsnittet här.


Den fukt som tillförs genom regn kommer endast att ligga ytligt på trät. Här är det också viktigt att se till att det blir tätt.

Regn och snö, kvistar och löv har en fantastisk förmåga att leta sig in under pannorna om de får en chans. MONIER har olika typer av tätningsband som gör även den krångligaste . Nu kommer det en fråga till. Sätter igång imorgon och börjar lyfta ner alla pannor och se över taket. Men vädret lovar inga soliga dagar precis, snarare lite halvmulet och kanske vissa regnskurar.


Hur pass allvarligt är det om det kommer lite regn på taket när jag rivit bort läkten, är det katastrof eller torkar det . Råspont som tak normalt byggs av tål inte mycket regn , och får det för mycket regn på sig så sväller det och…. Regnar det på ett hus utan tak kan man räkna med att hela bygget faller samman relativt snabbt. Taket är alltså inget man får slarva me minsta lilla läckage kan leda till fuktskador på huset som blir väldigt dyra att åtgärda.


Vill man lägga tak själv istället för att anlita en takläggare på grund av kostnad bör . Ett gammalt läckande tak är den allra bästa försäkringen mot god nattsömn, men framförallt den ultimata förutsättningen för att få ett hus fullt med problem. Prioritera därför alltid med både tid och pengar. I detta läge gör det därför inget om det skulle komma regn under arbetets gång. Vill helst vara klar med borttagning av läkt o ev papp rep innan helgen då jag.


Underlagspappen läggs alltid horisontalt, alltså längs med taket från gavel till gavel. Lägga ny underlagspapp i regn ?

Ytpappen läggs däremot lodrätt. Sund på ett tak som kostar 120. Men isåfall granska dom noga så ni får en . Hur vet jag att mitt tak är tätt?


Om du inte har några synliga tecken på läckage, som till exempel mörka fläckar, murket och rötangripet trä eller dålig lukt, är det bra att gå husesyn när det regnar. Börja med att inspektera innertaket på vinden, det ska vara torrt och ljust samt dofta friskt. Eftersom takpappen är diffusionstät måste det finnas en välventilerad luftspalt på ca mm mellan isolering och råspont. Monteringen bör göras vid torr väderlek utan hotande regn. Undvik dock läggning i direkt sol . Ett ytterligare undantag är om du avser att lägga ytpapp eller shingel på ett brädat tak med en lutning som överstiger 18ø.


Då krävs underlagspapp endast på vissa särskilt utsatta ytor. Principen gäller givetvis också vid läggning av helt nya tak. Detta betyder alltså att underlagspapp måste läggas på alla brädade tak oavsett . Efter en sommar med mycket regn upptäckte husägaren mörka fläckar på vinden. Han blev orolig och gjorde en skadeanmälan till Anticimex för att få reda på vad som hade orsakat fläckarna och om det var en skada som omfattades av försäkringen Varudeklarerat. På gårdsplanen fanns stora last​pallar med blankt svart tegel.


Den öppnades och Jarl Behrgenius kom ut. Takomläggningen var tydligen i full gång. Du har tur med vädret, konstaterade jag. Att lägga tak i regn är ingen höjdare.


Måste man lägga över presenning när det är risk för regn ? Men ni kanske hade tur och slapp regn ? Följ vår checklista och läs våra råd för ett hållbart tak. Därför är det extra viktigt att se över sitt tak , påpekar Lars Johansson, byggteknisk rådgivare på Villaägarnas Riksförbund. Takets uppgift är att skydda huset från att regn , snö .

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.