tisdag 24 februari 2015

När kom lagen om vinterdäck

Lag om vinterdäck från och med i dag. Polisen: Många ringer och undrar vad som gäller. Minst fem liv beräknar Vägverket kunna rädda om alla använder vinterdäck.


I dag träder den nya lagen om vinterdäck i kraft. Bara under förmiddagen har ett femtiotal personer hört av sig med frågor om den nya .

Finlands Gummifabrik Aktiebolag tillverkade sitt första vinterdäck (så kallad väglagdäck) för lastbilar, eftersom motorfordonen började ta över transporter från häst och vagn på den tiden. Först kom dubbarna, sedan friktion. När vi nu närmar oss december är det många svenskar som funderar på att köpa vinterdäck. Det har dock inte alltid . Transportstyrelsen rekommenderar användning av vinterdäck vid vinterväglag.


Transportbranschens målbild inkluderar nu inte enbart god stabilitet, utan även faktorer som låg miljöbelastning och låga kostnader. Att använda vinterdäck på samtliga axlar skulle orsaka kraftigt ökat rullmotstån energiförbrukning, emission . Sedan dess har det var lagstadgade krav på vinterdäck inom de tidsramar som anges på startsidan.

Följer man inte vinterdäckskraven som anges i lagen. Hej När kom dubbdäck fram första gången i Sverige och när var det obligatoriskt med vinterdäck ? Jag tror att det hade varit bättre med någon sorts regionala lagar beroende på vilken del av Sverige det handlar om. Under de här veckorna är det högtryck på däckverkstäder så kom ihåg . Samtidigt började utvecklingen av dubbfria vinterdäck som även kallas för friktionsdäck. Benämningen friktionsdäck är lite fel eftersom alla däck skapar friktion.


Lagen om vinterdäck från den december till den mars gäller numera också tunga fordon. Men jag vet att mm mönsterdjup och vinterdäck på drivhjulen inte räcker till. Varför kör lastbilar av.


Drivhjulslagen kom till för att undvika att lastbilarna kör fast i backar, men har aldrig hindrat dikeskörningar. Riksdagen är den högsta beslutande församlingen i Sverige. Till riksdagens uppgifter hör att besluta om lagar och om statsbudgeten. Mellan den december och den mars är det lag på att använda vinterdäck om det är vinterväglag ute. VTI jämförde olyckor under december-mars i södra Sverige - länen Skåne, Blekinge, Kalmar, Jönköping, Kronoberg, Östergötland och Västra Götaland - med olyckor i resten av landet, där de flesta redan innan lagen körde med vinterdäck , och med Danmark, där vinterdäck är ovanliga.


Enligt VTI var de fyra . I år kom ju snökaoset innan vår lag trädde i kraft. De svenska åkarna vill inte ha någon vinterdäckslag för tunga fordon och anför bland annat att sextio procent av de svenska lastbilarna redan kör på någon form av vinterdäck.

Hittills har de haft regeringen med sig. Vi får se hur tungt orden från experterna . Vad säger lagen om vinterdäck ? Upp emot en kvarts miljon bilar körs på dubbfria vinterdäck året om, trots larmrapporter om hur mycket sämre de fungerar på sommarvarma vägar. Nu är det dags att ta nästa . Efter flera katastrofvintrar när lastbilar blivit stående på sommardäck i snöstormarna införs en ny vinterdäckslag för tunga fordon. Finns det någon statistik på att olyckor minskade när lagen om vinterdäck kom ? Misstänker det kan vara som med 4hjulsdrivet o annat. Hoppsan, det kom plötsligt!


Oavsett vad man har på fötterna, skiter det sig . När det är vinterväglag är det lag på att använda vinterdäck eller dubbdäck. Men vilka datum och vilket mönsterdjup gäller? Lagen kom till efter flera vintrar där trafikolyckorna avlöst varandra med stora trafikstörningar som följd.


Trafiklagarna förnyas: Ska vi cykla utan hjälm och köra med sommardäck på vintern? Vid trafik- och kommunikationsministeriet lägger man nu sista handen vid lagarna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.