onsdag 20 juli 2016

Avverkningskostnad gallring

Att kostnaden för avverkning i gallring är högre vet jag, men hur mycket högre? Detta förenklade verktyg ger en fingervisning om hur de olika faktorer slår. Skogforsk och Skogsstyrelsen samlar årligen in data om skogsbrukets kostnader. Här är aktuella kostnader för avverkning.


Så här ser de genomsnittliga kostnaderna ut för slutavverkning och gallring.

Siffrorna är insamlade i storskogsbruket och ger en fingervisning om de ungefärliga kostnaderna när man . Detta gör man för att öka tillväxten bland de stammar som man lämnar kvar. Ungefär som när man gallrar i morotslandet. Man behöver plocka bort smårötterna för att ge plats och näring åt de stora rötterna att fortsätta växa och bli ännu . Huggningskostnader, föryngringsavverkning. Skotningskostnader, föryngringsavverkning.


Kostnader för gallring skjuter i höjden.

Tidigare gallringar har gjort avverkningskostnaderna dyrare de senaste åren. När skogen är mellan och år gammal är det vanligen dags för en första gallring , det varierar i olika delar av landet hur fort skogen växer, säger Anton Bergdahl, virkesköpare på BillerudKorsnäs. Den ger en lägre avverkningskostnad eftersom grova träd är billigare att avverka än klena och det blir mer timmer i uttaget.


När det är dags att gallra finns två möjligheter: antingen gallra själv och sälja virket som leveransvirke eller lejabort gallringen som ett avverkningsuppdrag. Gallring vid rätt tidpunkt ger positivt netto. Den största gallringsvolymen från enskilda skogsägare plockas ut av professionella entreprenörer. I gallringen lämnar man kvar träden med bäst virkeskvalitet för att de ska ge så god avkastning som möjligt när det är dags för föryngringsavverkning.


PREMIUOsäker fågelrapport stoppade skördarenPREMIUSkogsstyrelsen: Markägaren. Det är resultatet av Skogforsks och Skogsstyrelsens årliga undersökning av kostnader för åtgärder på egen skogsmark i det storskaliga skogsbruket. Trots rationaliseringar och . Direkt avverkningskostnad vid ”normalt” uttag i gallring , olika maskinsystem, typfall.


Direkt terrängtransportkostnad i gallring vid ett “normalt” uttag, typfall. Direkt drivningskostnad i gallring vid ett ”normalt” uttag, typfall. Vi ordnar avverkning och transport till industri där virkets volym och värde fastställs.


Så vinsten med ”stickvägsfri” gallring är ökad virkeskvalitet samt en marginell tillväxt ökning mellan första och andra gallring men till en avsevärt högre avverkningskostnad. Skogsforsk skriver också att höggallringens främsta fördel är en lägre avverkningskostnad.

Vi visade ett bestånd som både hade röjts och gallrats en första gång och nu var det dags för andra gallringen. Genom att gallra får man ju en första intäkt från sin skog samtidigt som man gynnar beståndets kvalitetsträd. Det ger bra förutsättningar för framtiden, i form av både mer timmer och en lägre avverkningskostnad när . Eventuella påslag eller reservationer ska prissättas före avverkning.


Mätbesked ska kunna härledas till avläggsplast.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.