torsdag 28 juli 2016

Marknad begrepp

Marknad (vanligen i bestämd form marknaden ) är en ekonomisk term som syftar på utbud och efterfrågan av en vara eller en tjänst, till exempel råvarumarknaden. Effektiviteten hos en marknad kan bland annat värderas genom . De produkter som utbjuds. Ordet marknad används ofta på ett ganska oprecist sätt.


Det gäller också synonyma begrepp som ”marknadslösning” eller ”konkurrensutsättning”.

Låt oss börja med att göra begreppet marknad mera precist, och därmed också dess synonymer. Det finns få artiklar inom ämnet ekonomi som under de . Vi lever till stora delar i en marknadsekonomi idag, men vad är egentligen en marknad ? Start studying Samhälllskunskap: Begrepp marknad och ekonomi. Learn vocabulary, terms, and more with flashcards, games, and other study tools. Ett viktigt begrepp i konkurrensrätten, till exempel när man bestämmer marknadsmakt, är relevant marknad.


Vid avgränsning av den relevanta marknaden bestämmer man en produktmarknad och en geografisk marknad.

Begrepp som Indikat har ögonen på. Marknaden är ett nätverk av samarbetande företag. En mätning av varumärken, reklameffektivitet eller köpvanor. Konkurrenter, kunder och konsumenter inom den kategori eller den del av hela marknaden där ett varumärke marknadsförs.


Ett varumärkes andel av reklammängden på sin marknad. Förslag: En definition av reglerad marknad , som motsvarar MiFID:s definition, tas in i lagen om värdepappersmarknaden. Bestämmelsen infördes i samband med genomförandet av det s. Begreppet auktoriserad marknadsplats utmönstras ur lagstiftningen. I detta direktiv används begreppet reglerad marknad men någon definition av begreppet finns inte.


När vi använder ordet marknaden är det oftast som ett samlande begrepp över ett visst branschområde. Livsmedelsmarknaden som exempel, är mycket stor och bred. Vad som ska räknas till livsmedels- marknaden är många gånger diffust.


Bonden, slakteriet, färdigmats- tillverkaren är självklara medan andra inte bör . Produkter som köpare tycker är jämförbara när det gäller egenskaper, pris och användningsområde tillhör samma produktmarknad. Ett parallellt begrepp som används för att beskriva det som inte sker på en marknad , är ”marknadsmisslyckanden”, vilket ställer marknaden som normaliteten, vilket också tenderar att förvrida analysen. För att förstå begreppet kund måste vi förstå fenomenet marknad lite närmre.

I andra inlägget diskuterar jag hur de inneboende egenskaperna i kundbegreppet kan omsättas till offentlig förvaltning. EFSF har möjlighet att, med hjälp av den tyska motsvarigheten till Riksgälden, låna upp EUR 4miljarder för vidare förmedling till euromedlemmar som har svårt att själva få lån på marknaden. Den slutgiltiga låntagaren förväntas betala kostnaderna för upplåning plus en marginal.


Tolkning av begreppet lokal offentlig marknad. Med anledning av ett specifikt tvistemål runt försäljning av lokalt producerade ägg har jag tidigare ställt frågor till landsbygdsministern om den nationella tolkningen av begreppet. SVAR Hej, begreppet reglerad marknad definieras inte i svensk lagstiftning utan i EG:s s. Direktivet är numera upphävt men definitionen gäller fortfarande. En marknad för finansiella .

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.