fredag 20 oktober 2017

Trappa inomhus mått

Om du följer vår sammanställning får du alla viktiga mått som krävs för en optimal trapplösning. Man bör naturligtvis även kontrollera väggarnas vinklar och att golvet är plant. Observera att trappans totala höjd skall beräknas från den punkt där trappan börjar till den där . Trappor, trappans, löpbredd.


För bredare trappor flyttas gånglinjen inåt och tar då större plats. I tabellens mått ingår ett slutsteg på mm men inte vangövermåttet på mm i .

Viktiga mått för trappor inomhus. För att en trappa ska vara bekväm och säker att gå i måste stegbredd och steghöjd stå i ett visst förhållande till varandra. Således bör en inomhustrappa som förbinder två någorlunda likvärdiga våningsplan vara minst centimeter bred. I en svängd trappa räknas stegdjupet vid gånglinjen, vilken oftast är 3mm från trappans ytterkant.


När man räknar antalet steghöjder, utgår man alltid från höjdmåttet golv till golv, dvs. Delar man detta mått med t. Enstaka trappsteg med avvikande steghöjd och djup bör inte förekomma. Stegdjupet i gånglinjen bör vara minst 2mm.

För att uppfylla barnsäkerhet i öppna trappor, får fritt vertikalt mått mellan plansteg inte överstiga . Tabellen nedan visar dig hur mycket plats trappan kräver. Fritt för egen måttsättning. Måtten nedan är endast rekommenderade mått.


Lär dig bygga en trappa ! Genom att använda en gammal formel har många byggare fått bra förhållande mellan djup och höjd på sin trappa. För att få en bra trappa att gå i bör det vara ett visst förhållande mellan bredden och höjden på stegen, det vi kallar stegbredd och sättsteg. Den så kallade trappformeln säger att sättsteg plus stegbredd ska vara mellan 6mm och 6mm, helst mellan 6mm och 6mm. Här visar jag steg för steg hur jag beräknar och bygger en trappa. Vår ambition är att kunna tillhandahålla en helhetslösning, d. Vi vet att det kan vara svårt att välja rätt trappa.


Här kommer lite tips och råd på vad du bör tänka på när du ska välja trappa inomhus : . Här i ”TRAPPFABRIKENS MÄTGUIDE” får Du vägledning i hur Du mäter det tänkta utrymmet för din nya trappa. Vi har stor erfarenhet av att rita . Beräkning av storleken på Trätrappor med withs. X - trappöppningens längd. W - Planstegens tjocklek.


F - Planstegens överhäng.

T - Tjocklek på vangstycken. LR - riktning stege lift. SP - översta trappstegets position relativt . Alltså fyra stigningar på vardera 1cm. Ytterligare en utgångspunkt är att en sättstegshöjd bör vara som mest cm. Kontrastmarkering av trappa.


Fritt mått mellan balkongräckes underkant och balkonggolv, eller mellan ett trappräckes underkant och trappstegens stegnos, bör vara högst mm. Fritt mått i höjdled mellan ett trappräckes underkant och ett trapplan eller golv bör vara högst 1mm. För trappor inomhus väljer man väl torkat virke av hög kvalitet. Alla mått är i mm där inget annat anges. Höjdavståndet mellan planstegen heter sättsteg.


En trappa med normal lutning har cirka 3djupa plansteg och 1höga sättsteg. Jag ska bygga en trappa. Den ska gå i två plan, alltså från markplan till vån med avsats på våning Den kommer att byggas i ett särskilt trapphus. Hur känns en graders rak trappa att gå i? Det är en inomhustrappa med räcke. Ska du bygga ny trappa , renovera eller byta ut en gammal?


Här hittar du all trappnyttig information du behöver. Enligt HusAMA kan steg luta mm på ett stegljup (2mm).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.