måndag 23 november 2015

Barrträd fakta

Barrskog är skog som domineras av barrträd. Den är vanligast förekommande på (kall)tempererade områden på det norra halvklotet. Sveriges landyta är täckt av skog. Skogen spelar en viktig roll för rekreation, skogsbruk, klimat och den biologiska mångfalden. Skogsindustrin är av stor betydelse i arbetet för hållbar utveckling.


De svenska skogstillgångarna utgör basen för den svenska skogsindustrin.

Men detta är inte helt sant. Planterar man barrträd i stället för lövträd kan resultatet bli det motsatta. Skogsbruket i USA, Ryssland och Kina har också planterat barrträd i stor utsträckning efter att lövskog har avverkats.


Detsamma gäller i länder som Chile,. Pinopsiʹda (synonym Coniferopsiʹda, Coniʹferae ), klass nakenfröiga växter med cirka 6arter träd och buskar utbredda över hela jorden men främst i norra halvklotets. Vill du få tillgång till hela artikeln? Nationalencyklopedin, barrskog.


Det finns flera olika barrträd i Finland men skogarna domineras av gran (Picea abies) och tall (Pinus sylvestris).

Idegran (Taxus baccata) och En ( Juniperus communis) är inte helt ovanliga barrväxter men de finns ändå inte i samma utsträckning som gran och tall. Gran (Picea abies) är ett av våra vanligaste barrträd. I granskogen är det mörkt och fuktigt. Där trivs blåbärsris och mossor. I tallskogen är det ljusare och ofta torrare.


Liljekonvalj, skogsstjärna och skogskovall är några exempel på . Detta betyder inte att träden inte kommer att förlora sina nålar. Till exempel tappar Ponderosa pine sina Barr varje år efter växande för tre till fem år. De flesta barrträd föredrar full sol, även om vissa fungerar bra i halvskugga. Till exempel Ponderosa tall sjunker sina barr varje år efter att ha ökat under tre till fem år. De vanligaste träden är så klart gran och tall.


Granarna tycker bättre om fuktig mark och har rötter som gräver sig utåt strax under markytan, medan tallar klarar kallare klimat och gillar torrare områden, gärna med mycket . En mängd olika lövträd och barrträd träd används för att skapa papper. Skriv-och tryckpapper är gjorda av lövträd. Förpackningar och andra typer av starka papper är skapade av barrträd träd.


Olika typer av lövträd som används för papper är akacia, asp, björk, eukalyptus, lönn, ek och poppel. Typer av barr träd gran, tall, . Tall Pinus sylvestris och gran Picea abies är de ursprungliga trädarterna.

Hos granen är den underart vanligast som kallas altaigran Picea abies ssp. Bland tallar och granar. Träden är draperade med lav. Du får lyfta på fötterna för att kliva över döda träd som fallit i vinden.


Den äldsta tallen som har undersökts i Muttos nationalpark lever och närmar sig nu 8år. Gammeltallarna i Laponia har överlevt både bränder och stormar. Lärk infekteras lätt om den. Rotröta förekommer i två former, där p-formen är mer aggressiv än s-formen.


Barrträd är känsligare för rotröta än lövträd. S-formen är specialiserad på gran. Odling av lövträd kan vara ett gott alternativ till gran då man vill minska risken för rotröta.


Där finns den dock ofta inplanterad i stora bestånd. Bläddra och läs i senaste numret av Sydveds magasin Aktivt Skogsbruk, och få fakta och inspiration till att bedriva ett aktivt skogsbruk. Andel av skogsplantor fördelade på fröets härkomst.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.