tisdag 24 november 2015

Hyra ut näringsfastighet som privatperson

Om du som privatperson hyr ut en näringsfastighet och inte gör detta i bolagsform beskattas du i inkomstslaget näringsverksamhet, då du bedriver enskild näringsverksamhet. Både den hyra du får in samt de pengar din enskilda firma får in för underhållet går då in i näringsverksamheten. En ska jag bo i själv och den andra tänker jag hyra ut. Till huset tillhör även ett gårdshus (en fristående byggnad) om kvadratmeter.


Min fråga är om det är ok för mig som privatperson att även hyra ut detta gårdshus utan att bli . Här kan du läsa om beskattning av näringsfastigheter.

Information om att uthyrning av bostad. Inkomst genom uthyrning av en näringsfastighet utgör inkomst av näringsverksamhet som beskattas enligt dina uppgifter. Vi tror oss kunna taxera om det till näringsfastighet direkt för att slippa tröghetsregeln. Om du äger en fastighet med avsikt att hyra ut den och inte bo där själv, så klassas den som en näringsfastighet oavsett hur den är taxeringskodad (2eller 320).


Beskattning då du äger ett hyreshus med tre eller fler lägenheter som privatperson (direktägande). Om du äger en näringsfastighet privat beskattas hyran normalt som inkomst av näringsverksamhet. Däremot kan du sedan inte köpa ut fastigheten så att den ägs privat utan att betala fullt marknadspris.


Vi väljer ut några av de frågor som kommer in och besvarar dem i vår tidning och på sajten.

Tröghetsregeln är frivillig. Det innebär att du till exempel vid uthyrning omedelbart får börja redovisa fastigheten som näringsfastighet. Funderar du på att hyra ut din villa eller din lägenhet? I vissa fall kan samma uthyrda fastighet klassas som privatbostad för en delägare och som näringsfastighet för en annan delägare.


Så det är inte så att han vill få det klassat som näringsfastighet , men ibland är det tvärt om, att man vill låtsas att något är ens privatbostad fast man inte tänker bo där utan bara hyr ut den. Har du någon referens till regler som säger att han kan få den klassad som privatbostad även om han inte tänker bo där . Synpunkter i doktrinen vid införandet av gällande reglering. Småhus innehavda av juridisk person. Privatperson avyttrade sin fastighet och menade att den skulle behandlas. Näringsfastighet är fastighet som inte är privatbostadsfastighet.


Med privatbostadsfastighet avses, under förutsättning att småhuset är en privat- bosta n småhus med mark . Som AB blir du fastighetsägare och då gäller ju andra regler för uthyrning än för privatperson. Kolla vad som kan påverka dig. Tex kan du nog inte hyra ut på tidsbegränsning, du kan inte tömma huset på hyresgäster när du säljer osv. Skall man sälja en hyresfastighet så vill du väl att den skall vara full? Om din deklaration har tagits ut för granskning och denna inte har blivit klar.


Intern redovisare redovisare. Som jag har förstått det handlar det framför allt om att stimulera människor att hyra ut i större utsträckning.

I annat fall kan det bli en näringsfastighet och då gäller andra regler. Dock under förutsättning att.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.