fredag 17 februari 2017

Arbetsmiljöverket skyddsräcke

Vid fallrisker ska ni i första hand använda kollektiva skyddsanordningar. Illustration av person som jobbar på tak, skyddsräcke vid takarbete. Skyddsräcke vid takarbete. Du ska i första hand välja något av fallskydden i bilderna 1a–1e.


När du undersökt att 1a–1e inte är möjligt, eller om ditt arbete är kortvarigt kan 1f vara ett alternativ.

I sista han med undantag av . Föreskrifterna för ställningar gäller ställningar och väderskydd. Det finns idag ingen standard som innefattar temporära skyddsanordningar såsom skyddsräcken vid vägarbeten och därför inget krav på CE-märkning från leverantören. Det finns däremot krav för andra varaktiga byggprodukter i byggproduktdirektivet som Boverket ansvar för.


Arbetsmiljöverket och före detta Vägverket har . Det är särskilt viktigt att material läggs upp på ett genomtänkt sätt på ställningen. Det har inträffat allvarliga olyckor när man har lastat upp material med teleskoptruck, och .

Ett skyddsräcke ska vara dimensionerat för den belastning det kan antas bli utsatt för. Nödbelysning av tillräcklig styrka ska finnas i sådana arbets- och förvaringslokaler där de som arbetar är speciellt utsatta för risker i händelse av fel på den ordinarie belysningen. Flytta bomlag, konsoler med mera till annan nivå. Till exempel följande arbeten är inte väsentliga: Att tillfälligt montera ned en begränsad del av ett skyddsräcke eller en fotlist, till exempel för att transportera in material.


Att flytta en ställning lokalt (oftast rull- eller hantverkarställning), även om eventuella stödben måste höjas . I en ställning skall skyddsräcke finnas där fallhöjden är två meter eller mer. Där det finns särskild risk skall skyddsräcke finnas även vid lägre fallhöjd. Föreläggandet var en följd av en olycka som inträffat till följd av för stora mellanrum i det befintliga skyddsräcket. Det skulle finnas fallskydd i form av skyddsräcke , arbetsplattform, arbetskorg eller ställning. Vid mycket tillfälliga arbeten kunde personlig fallskyddsutrustning användas.


Infosoc Rättsdata AB har valt att kommentera nedanstående avgörande genom följande referat. De är troligen utformade och tillverkade för annat ändamål, att stoppa ett fordon, inte en arbetstagare från att falla. Se till att tvålediga skyddsräcken och fotlist finns runt arbetsytan!


De ska alltid finnas om höjden till marken är mer än två meter. Vid allt arbete som innebär fallrisk från dessa höjder ska fallskydd och särskilda arbetsmetoder användas.

Detta kan också innebära att företagen bör ha tillgång till viss typ av utrustning och byggmaskiner. Sammanfattningsvis är det bra att vara . I utrymmen där barn kan vistas ska luckor, galler. Andra brister på bygget var en aluminiumställning utan skyddsräcken , skyddsräcken vid öppningar i fasa med mera. Före den maj ska Dragonskolan rapportera in vilka åtgärder som gjorts med .

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.