fredag 17 februari 2017

Vårvete sorter

Diskett - Kvarn Diskett visar stabila siffror på hög nivå och har högt falltal. Sorten har bred motståndskraft mot de vanligaste sjukdomarna, dock mer mottaglig för fusarium och gulrost. SORTER OCH ODLINGSTEKNIK. MARCUS ERIKSSON, Hushållningssällskapet, HS Konsult marcus. Diskett är med bra avkast- ning och bra värden på falltalet fortfarande huvud- alternativ vid odling på mineraljordar.


Triso ger högst skörd av alla sorter i försök på mulljord med lägre pH.

Quarna ligger kvar cirka under mätaren Vinjett och . Anders Ericsson, Hushållningssällskapet Västmanland. Triso är alljämnt den högst avkastande marknadssorten i hela området. Vinjett har cirka lägre avkastning än Triso men har en något tidigare mognad.


Nya sorter med hög skörd eller . Quarna är en intressant högprote- insort för kontraktsodling. Sorten har odlats ett antal år och levererar en hög skörd med bra kvalitet. Trappe har ett medelhögt proteininnehåll.

Om du satsar på att odla höstvete till brödsäd är det viktigt att du väljer sorter med högt proteininnehåll och goda kvalitetsegenskaper. Vårvete används nästan alltid till brödproduktion. Kvarnarna ställer ofta krav på att man odlar en bestämd sort. Kontakta gärna en växtodlingsrådgivare för att få veta vilka sorter som har givit . Av Mattias Zetterstran Hushållningssällskapet i Kristianstad. Skåneförsökens serie L7-301.


Försöken var ut- lagda hos följande försöksvärdar:. Sorten lever upp till kvarnar och bageriers kvalitetskrav tack vare stabilt falltal och önskad proteinhalt. Diskett har god motståndskraft mot sjukdomar vilket gör den lämplig även till den ekologiska odlingen.


Vi är övertygade om att du ska hitta intressanta sorter som passar dina odlingsförutsättningar och mål. Vi har stabila och marknadsledande sorter med hög kvalitet för både konventionell och ekologisk odling. Detta vete kan därför sås under våren.


Tillväxtperioden varierar mellan 1och 1dagar. I denna grupp ingår sorter som kan fungera som brödvete, men bakningskvaliteten är inte alltid är lika bra som den för sorterna i grupp 1. Sorterna som provas är sorter som vissats sig fungera bra i ekologisk odling i de danska grannländerna samt också äldre sorter. Sorten är medelmottaglig av blandsvampar och något känslig för gulrost.


Nytt för i år är att vi även har försök i vårvete med fyra sorter samt en sort vårrågvete.

Försöket med rågvetesorter skördades innan regnperioden i augusti, medan övriga. Hamlet: Ett vårvete som utmärker sig med högst avkastning av alla sorter. Ett bra val för dig som prioriterar hög skörd. Den har både hög rymdvikt och tusenkornvikt men något lågt falltal. Frisk sort med särskilt låga angrepp av mjöldagg, svartpricksjuka och bladfläcksjuka.


Medelsen mognad och goda kärnegenskaper med hög tusenkornvikt. Den höga tusenkornvikten medför något högre utsädesmängd. Försök visar att WPB Skye har något lägre proteinhalt vilket till stor del är en utspädningseffekt genom den höga avkastningsförmågan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.