torsdag 24 augusti 2017

Hur skriver man datum med siffror

Den formen är även svensk. Det här sättet att skriva ut datum ser stilistiskt snyggare ut och är tydligast för läsaren. Om man vill skriva med bara siffror är det.


Skrivregler av olika slag är det många som frågar om just nu. Titti Almskoug Eriksson är förvånad över att många tycks tro att ett datum , som juni, skall skrivas med kolon och ordningstalets sista bokstav, alltså den 11:e juni. Javisst ser man detta skrivsätt ganska ofta, trots att Språknämndens Svenska .

Språket består huvudsakligen av bokstäver, men det förekommer också siffror och en del språkregler involverar även dessa. Ska tal skrivas med bokstäver eller siffror ? Vad heter euro i plural? Det finns olika sätt att skriva datum med tal.


Och ska högtider som påsk, jul och midsommar skrivas med stor eller liten bokstav. Dessa frågor, och många fler, har vi samlat under kategorin ” Datum , tid och räkneord”. Saknar du svar på någon fråga som berör just denna kategori . Undvik att börja en mening med ett årtal.


Då blir det lättare för läsaren att förstå texten.

När skrivs räkneord med siffror , när med bokstäver? Håller den gamla regeln att man skriver lördagen den januari men lördag 5. En tumregel är att räkneord alltid skrivs med siffror när det är fråga om . Korrekt sätt att skriva datum Språk. Jag anser att det borde vara lag på att man skriver datum efter följande ordning: åååå-mm-dd. Alltså, den längsta perioden först. Vi är tids nog där igen . Använd ett konsekvent sätt att skriva datum och andra sifferuppgifter.


I listor och tabeller med många tidsuppgifter kan tydlighet och grafisk konsekvens kräva att alla klockslag har samma format med lika antal siffror : ”18. Stora tal ordnas i tresiffriga grupper med fast mellanslag (spatie) mellan varje grupp. Skriv: ett 20-tal, ett 30-tal, men inte 25-tal. Uttrycket -tal används vid jämna tiotal. Det heter tiotusentals eller i tiotusental, men inte i tiotusentals.


Vi skriver tusentals eller . Hur gör man till exempel när man vill inleda en mening med ett årtal? Grundregeln säger att man ska undvika att börja meningar med siffror , och att skriva ut årtal med bokstäver är inget realistiskt alternativ. Försök därför att formulera om.


Du kan till exempel skriva Det. Hur skriver man datum med siffror ?

I regel använder man bokstäver i låga tal (oftast tolv eller lägre) när sifferuppgifterna inte är det viktiga i texten. När man ska ange klockslag skriver man punkt mellan tim- och minutsiffrorna. I löpande text är det bäst att skriva så här:. Vill man datera med bara siffror är det . Datum kan i svenskan i princip anges på tre sätt: 1. Om datum skrivs med enbart siffror bör . Svar: Man skriver ordningstal med siffror följda av kolon och den sista bokstaven i ordningstalet: 1:a, 2:a, 3:e, 57:e osv. För det mesta går det bra att skriva ordningstal med.


Datum och regentnummer skrivs alltid utan ändelse: Han har födelsedag den april. Notera att vissa skillnader kan förekomma om du arbetar i webklienten. Exempelvis hur du går tillväga för att ställa in arbetsdatum.


I ett datumfält kan du skriva in två, fyra, sex eller åtta siffror. Däremot skriver man ”the faculty” och ”the department” med liten begynnelsebokstav. Om du är osäker hur du ska skriva , välj hellre ett mer formellt uttryckssätt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.