tisdag 22 augusti 2017

Största skogsägarna i småland

Staten är den överlägset största skogsägaren i Kronoberg. Mest mark av alla äger statliga Sveaskog, så är det även i Kalmar län. Men också kommunerna, Södra Skogsägarna och andra skogsbolag äger mycket mark. Här är listan över de största skogsägarna. Svalöv, Alvesta och Katrineholm är tre kommuner i landet där en familj har det enskilt största jordinnehavet.


Detta är dock bar en del av SCA-koncernens innehav.

Att investera i skog är fortfarande populärt. Det visar statistik över. Vi ser att priserna ökar, så det finns fortfarande god lust ute i landet att investera i skogsfastigheter”, säger Bengt . Men vilket bolag äger mest och var har. Ett regionalt samarbete med tolv aktörer i Småland har tagit fram en handlingsplan för hur man ska få skogens värden ska växa. Skogsjätten Sveaskog är Kalmar läns i särklass största markägare.


De stora bolagen dominerar totalt listan över landet största skogsägare med Sveaskog, SCA och Bergvik Väst AB på pallplatserna. I exempelvis Västra och Östra Ämtervik i Värmland har ett antal skogsägare byggt fliseldade värmeanläggningar som i dag försörjer skolan och flera privatägda fastigheter med värme. Jakten på en god historia.

Sveriges största skogs- och markägare äger cirka procent av hela landets yta. När andra har siktet inställt på pension laddar Karl-Göran om för en ny karriär tillsammans med sonen Anders. Med privata skogsägare menas kategorierna enskild person, enkelt bolag och dödsbo. Vem äger mest skog i Västerbotten?


De allra flesta stora marker i Sverige ägs av staten eller kommunen. Men därefter seglar adelsfamiljerna upp som en stark utmanare. Di har hela listan på vem som äger mest land i just din kommun. VIDA Skog är koncernens egna inköpsbolag med ett 40-tal lokala inköpare.


Totalt anskaffar vi ca miljoner m3fub rundvirke årligen. Huvuddelen av råvaran köps från privata skogsägare i södra Sverige. Vår vision - Sveriges bästa råvaruleverantör! De små handpappersbruken som använde sig av textilråvara fanns på flera platser i Småland.


Skog till Salu är resultatet av ett samarbete mellan TOP Skogliga Beräkningssystem AB och Norra Skogsägarna. Skogsfastigheter publiceras på Skog till Salu inom en vecka från det att mäklare annonserat fastigheten på sin webbplats.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.