torsdag 28 september 2017

Cachade webbsidor

Om du klickar på länken Cachad visas den version av . Tips för att hitta cachade webbsidor med specifika. Längst upp på sidan står det även att ”Du” tittar på en cachad version av webbplatsen. Klicka på tidsangivelsen för att komma åt den sparade kopian.


Se gammal version av sajt - Välj datum.

Nog har det hänt en del sedan dess! Har du andra smarta tips för att se cachade webbsidor. När du öppnar en webbsida , begär din webbläsare hela sidan och allt dess innehåll från webbservern där sidan finns. Begära hela sidan från servern varje gång du öppnar sidan tar lite tid , ställa krav på både din Internet-anslutning och själva servern. Genom att cacha sidan , kan din webbläsare förbättrar avsevärt den tid . De redan hämtade sidorna . Cachade webbsidor är helt enkelt sidor som en sökmotor har indexerat och lagras vid en tidigare tidpunkt.


Lagra dessa sidor tillåter användare att visa en sparad säkerhetskopia av webbplatsen när live version är otillgänglig på grund av överbelastning på nätet, serverproblem eller borttagning av webbsidan själv.

Om du vill få fram så mycket information som möjligt bör du klicka fram den “ cachade ” sidan även om du får en träff. Likaså bör du kolla “ cachade ” sidor i flera sökmotorer. Detta motsvarar inte på långt när alla webbsidor men tillräckligt många för att ge goda odds för en träff. För dig som vill kringgå statliga eller internetleverantörers internetfilter. Internet Explorer (IE) beror på IE- och Windows-version.


Alternativen för att ta bort cachade sidor finns under Verktyg (Internetalternativ eller Säkerhet) och sedan Webbhistorik i IE. Om den verkliga webbsidan inte är tillgänglig för tillfället kan den cachade sidan vara en utväg. Men den cachade sidan kan vara. Kan man söka gamla cachade filer på något annat sätt? Om någon vet hur man gör och vill hjälpa till får ni GÄRNA maila mig så får ni uppgifterna vi sökte på då och som - då - gav så bra resultat.


På Dagen använde vi det flera gånger. När SSPX-härvan avslöjades försökte de radera flera av sina sidor, till redaktionens förtret. Den sparade cachade kopior av miljontals webbsidor , som man sen kunde söka upp och kolla på. Vilken sida är det jag tänker på?


Jag känner för lite nostalgi här! Det hela lät nästan för bra för att vara sant och nu visar det sig att det faktiskt var på det viset. Observera att sökningen i så fall inte kommer fungera förrän indexeringen är helt färdig.

Aftonbladet använder väl något script som räknar ut hur mycket annonser har visats osv, det borde ju bli fel om det visas cachade versioner. Dock en bit kvar till utlovade miljarder sidor. Man kan numera också söka med booleska operatorer (OR, AN OR NOT, AND NOT) i Gigablast.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.