fredag 22 september 2017

Skriva datum på svenska

Den formen är även svensk standard. Skrivregler av olika slag är det många som frågar om just nu. Titti Almskoug Eriksson är förvånad över att många tycks tro att ett datum , som juni, skall skrivas med kolon och ordningstalets sista bokstav, alltså den 11:e juni.


Javisst ser man detta skrivsätt ganska ofta, trots att Språknämndens Svenska. Det finns väldigt många sätt att skriva datum på, med bokstäver eller med siffror.

Det här sättet att skriva ut datum ser stilistiskt snyggare ut och är tydligast för läsaren. Om man vill skriva med bara siffror är det. Skriv datum med korrekt ordningsföljd. Datum får inte skrivas i engelsk form på svenskspråkiga sidor. ISO används i de allra flesta länder som militär standard för notering av datum och kan ha sitt ursprung i Indien.


Calendar_date På nätet använder man helst ISO, . Undvik att börja en mening med ett årtal. Då blir det lättare för läsaren att förstå texten.

När skrivs räkneord med siffror, när med bokstäver? Håller den gamla regeln att man skriver lördagen den januari men lördag 5. En tumregel är att räkneord alltid skrivs med siffror när det är fråga om . Använd ett konsekvent sätt att skriva datum och andra sifferuppgifter. Om datum presenteras på flera olika sätt kan det vara förvirrande för läsaren, särskilt för personer som får innehållet uppläst av ett hjälpmedel.


Det finns åtminstone fem sätt att skriva datum i svenskspråkig miljö. De två markerade är de enda jag rekommenderar i svensk text. Det är ett stort misslyckande i EU att man inte kunnat enas om ett enhetligt sätt att koda datumangivelser. ISO har god status i Sverige. Språkberoende med textuell månad . Korrekt sätt att skriva siffror och tal.


Språket består huvudsakligen av bokstäver, men det förekommer också siffror och en del språkregler involverar även dessa. Här kommer en guide som förklarar hur du skriver nummer och tal i svenska språket. Hur förbereder jag mina webbsidor för att visa datum i olika internationella datumformat?


Webbplatsbesökare som kommer från olika lokaler kan förvirras av hur datum beskrivs. En lokal definierar användarens .

Datum kan i svenskan i princip anges på tre sätt: 1. SV Synonymer för skriva datum på. En fråga beträffande punkter i samband med datum. Hur ska man skriva en rubrik med datum utan årtal: I Helsingfors 5. I svenskan sätter vi ut punkt endast mellan siffran för dag och siffran för månad ( ). På brittisk engelska går det att skriva datum på olika formella nivåer.


Tänk på att det alltid ska vara inledande versal bokstav på månaden på engelska. Läs mer om datum , klockslag, tider, förkortningar och grupperingar. Vi skriver tusentals eller flera tusen. Tänk också på att i löpande text skriva ut miljoner, procent, kronor och dylikt.


Förkortningar ska användas. För o blotta mig för en kommande idiotförklaring. Excel kan alltså formatera det som februari.


Om du ändrar datainställningarna i Kontrollpanelen ändras även standarddatumformatet i Excel. Om du inte gillar standarddatumformatet .

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.