onsdag 27 september 2017

Tillförd effekt formel

Tack för jätte bra förklaring, men var kommer P =1kw från, och hur man kan skilja mellan Nyttig energi. För beräkning av en elmotors effekt kan en tångwattmeter eller en tångamperemeter användas för att bestämma okända variabler. Energiinnehållet för el utifrån effekt och verkningsgrad. En överslagsberäkning av hur stor del av bränslets energi som går åt till att värma läckluften fås med hjälp av följande formel. I allmänhet betecknar verkningsgrad kvoten mellan utvunnen nyttoenergi, oavsett i vilken form, och tillförd energi, oavsett i vilken form.


Verkningsgraden är i praktiken alltid mindre än eftersom alla verkliga system har energiförluster i någon form.

Ibland använder man kvoten mellan nyttig och tillförd effekt , vilket är. I denna formel har man multiplicerat kvoten mellan tillförd och uttagen effekt med 1för att få verkningsgraden i procent. Ja tänk på en bil tex, energin vi tillför från bensinen omvandlas dels till rörelseenergi (den nyttiga delen) och dels till värmeenergi (motor och avgassystem blir som bekant jättevarma) vilket är en spillprodukt. Vi skulle ju egentligen vilja omvandla all energi i bensinen till rörelseengeri.


Kapitel_4_arbete_energi_och_effekt. Arbete, energi och effekt. Fysikens effekt introduceras på gymnasial nivå med flera exempel. E nyttig gjord energi h h.

Effekt (energi per tidsenhet). E energiändring under tiden t t. B= magnetisk flödestäthet N = antal lindningsvarv v = hastighet. L= induktans magnetiskt flöde. Ett ledarelement med längden ∆l ger ett tillskott ∆B.


En tre fas motor med märkström Amper och 3volt vid Y-koppling har märkeffekt kW. Beräkna tillförd effekt. P=5W tillfördeffekt (observera: utan verkningsgrad i formel !) 2- vi vet att en trefas motor har verkningsgrad och märkström är A . För att jämföra med exemplet ovan så sätter vi för enkelhetens skull verkningsgraden till 1. Det är visserligen fel men för att få jämförbara siffror. Då skulle tillförd effekt vara 2kw, dvs 2hk.


Tillförd elektrisk effekt (kW). En vanlig symbol för verkningsgrad är grekiska bokstaven η (eta). Förväxla inte motorns verknings- grad med motorns effektfaktor, cos φ eller PF, som är något annat. Den förklaras på sida 20.


En del av den tillförda elektriska energin går bort i förluster som . Affinitetslagarna (Förhållanden vid vartalsändring) sida 112. Fläktar (Samma lagar som för pumpar) sida 216.

Läges energin ( gh) är oftast försumbar eftersom är så liten. Totaltrycksökning som fläkten ger för att. Formel för beräkning av effektivvärde (RMS) vid enfas. I en resistiv apparat (t.ex. glödlampa, värmeplatta och värmeradiator) går det att räkna med att all tillförd effekt blir till arbete.


Värmeförlust från en byggnad måste täckas av en motsvarande mängd tillförd värme. Gratisvärmen och den tillförda värmen från värmesystemet i en byggnad. Värmeenergibehovet är produkten av effekt och den tid som den verkar. Då utetemperaturen varierar med tiden kommer också effektbehovet att variera med tiden.


COP beräknas genom att man dividerar avgiven effekt med tillförd effekt. Så långt är allt enkelt. Jämför detta med den energi vattenkokaren förbrukat (som du räknar ut med hjälp av den uppmätta tiden och vattenkokarens effekt ). Du vet hur lång tid det tog och din vattenkokares effekt.


Och självklart ska inte verkningsgraden vara med om man kikar på tillförd effekt. Q = värmemängd i joule (J). Obs se vad som händer vid fasförändringen. Jag undrar hur uträkning av avgiven kontra tillförd effekt kan lättast göra.


Jag önskar se vad databladet över värmepannan säger. Eller använder du helt enkelt formel , du vet spänning och därefter avläses effekt och då fås ström?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.