fredag 23 maj 2014

Ekologisk hållbar utveckling

Ekologisk hållbarhet innefattar allt som har med jordens ekosystem att göra. Bruntlandrapporten skriver i Vår gemensamma framtid att: Hållbar utveckling är sådan utveckling som tillfredsställer nuvarande behov utan att äventyra kommande generationers möjlighet att tillfredsställa sina behov. Det är viktigt att bevara den biologiska mångfalden.


Vi måste även producera hållbar mat, utan att förstöra och smutsa ner vårt vatten och vår jord. Genom att ändra våra livsstilar kan vi minska den globala uppvärmningen.

Det innebär till exempel att vi måste . Begreppet brukar definieras utifrån de tre komponenterna ekologisk , social och ekonomisk hållbarhet som, då de samspelar och stödjer varandra, förväntas leda till hållbar utveckling. De delar vi arbetar med i Ekologisk . Socialfondsprogrammet har fyra horisontella principer som ska prägla insatserna som får stöd: jämställdhet, tillgänglighet, icke-diskriminering samt ekologiskt hållbar utveckling. Medan de tre första principerna är obligatoriska ska den sista beaktas vid vissa utlysningar. Här förklarar vi vad principen om ekologiskt hållbar.


Syftet med denna idéskrift är att belysa hur regeringens mål om en ekologiskt hållbar utveckling kan förenas med en ekonomisk till- växt.

Skriften är tänkt att inspirera och fungera som underlag när frågor kring tillväxt och hållbar utveckling diskuteras. Inledningsvis behandlas drivkrafterna för företagens . Utgångspunkten är att anpassa människans verksamhet enligt jordens naturresurser och naturens bärförmåga. Det viktiga är att garantera jordens biologiskt mångfald och . Lund och ekologiskt hållbar utveckling.


Lund strävar mot att ha en ekologiskt hållbar utveckling. Genom åtta prioriterade områden ska invånare och kommun hjälpas åt att nå de gröna mål man satt upp. Ekologiskt hållbar utveckling berör så enormt många olika områden.


Därför måste kommunen hitta arbetssätt för att . Hållbarhet förknippas ofta med klimat och miljö, men begreppet är mycket bredare än så. Om vi utgår från Brundtlandrapporten, pratar vi om hållbar utveckling i tre dimensioner: Social hållbarhet – att långsiktigt ta vara på grundläggande mänskliga rättigheter. De övergripande målen för ett ekologiskt hållbart samhälle är att långsiktigt skydda miljön och människors hälsa, att använda jordens resurser effektivt och att nå en hållbar försörjning.


En ekologiskt hållbar utveckling bygger på en helhetssyn på samhällsutvecklingen där hänsyn till ekologiska förutsättningar förenas med . Syftet med den här uppgiften är att tydlig- och synliggöra för eleverna vad begreppet hållbar utveckling innebär. På webbplatsen Hållbara Västerbotten kan du och din organisation teckna ett löfte för att genomföra åtgärder från Västerbottens läns åtgärdsprogram för hållbar utveckling -Med miljömålen i sikte. Socialt hållbar utveckling betyder att människorna har jämlika möjligheter till välmående,.

Målet är att människans liv skall kunna genomlevas på en planet med begränsade resurser. Målsättningen innefattar ett idealt läge för samhället där levnadsvillkor och resursanvändning möter mänskliga behov utan att äventyra . Vad är hållbar utveckling ? I figuren ovan visas de olika delarna i hållbar utveckling i beroendeförhållande till varandra. Den är en förutsättning för social hållbarhet som i sin tur ligger till grund för ekonomisk hållbarhet. Miljömässigt hållbar utveckling.


Utvecklingen i världen ska inte ske på bekostnad av miljön och jordens resurser. Klimatfrågan är en ödesfråga och vi börjar se . Vår definition av ekologisk hållbarhet. Folkbibliotek och ekologisk hållbar utveckling. A study of library policies in Sweden.


Författare: Camilla Åsedal. Sveriges biblioteksplaner. Abstract: Sustainable development and environmental questions are current social issues.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.