fredag 30 maj 2014

Naturskog sverige

Planterad skog räknas aldrig som naturskog och naturskog räknas aldrig som urskog. Omkring av Sveriges totala skogsareal är naturskog. I Sverige brukas nästan all skog.


Det intensiva skogsbruket har omvandlat vår natur i grunden. Enbart rester av naturskog återstår nu utanför naturreservaten.

I södra delen av landet är de stora lövskogarna borta, i norr faller de sista . Svaren visar att en stor andel av Sveriges befolkning tycker att träd i städer är mycket viktigt och vill att beslutsfattare ska värdera ekosystemtjänster i samhällsutvecklingen. Det behöver inte finnas en motsättning mellan samhällsutveckling och att gynna ekosystemtjänster. Genom att värdera tjänsterna får beslutsfattare . Det är allt ifrån Sydsveriges ädellövskogar till stora urskogsartade barrskogar i fjälltrakterna.


Vi redovisar resultatet per skoglig region enligt kartan bredvid. Artiklarna beskriver resultatet och har länk till objektbeskrivningar samt .

På vilka ställen i Sverige finns naturskogar ? Och i södra, särskilt sydvästra, Sverige hade stora områden avskogats redan för länge sedan. Hur stor är skogsarealen? Men när de första nationalparkerna etablerades för hundra år sedan förändrades synen. Man började skilja mellan skog som kunde brukas och skog som skulle bevaras. Ett tydligt exempel är Hamra nationalpark . Det återstår fortfarande en lång väg innan Sverige uppfyller de miljömål för levande skogar och skyddade naturområden som vi tagit på oss.


Av landets 2miljoner hektar produktiv skogsmark utanför naturreservat och nationalparker är bara miljoner hektar klassade som naturskog. Störst andel finns i Norrlandslänen nära fjällkedjan (– procent). De stora skyddade skogsområdena finns framför allt i norra Sverige. En annan anledning till att skydda skogar är att vi människor ska få uppleva naturliga skogar även i framtiden.


Den skyddade naturskogen är också viktig för turismen eftersom det inte är möjligt att besöka en riktig gammelskog på så många platser i Sverige och Europa. Innan det moderna kalhyggesbruket infördes i länet . I södra Sverige har skogsbruket framför allt gynnat granen på bekostnad av tall och lövträd. De sydsvenska naturskogarna var i mycket högre grad blandskogar med många trädslag.

Antalet arter av växter och djur ökar med ökat inslag av lövträd. Efter ett jättearbete är den nu klar, Naturskyddsföreningens internetkarta över okända värdefulla skogar. Med ett par tryck på datorn hittas skyddsvärda. Väster om väg från Torsby i Värmland och norrut finns än så länge större sammanhängande äldre skogar kvar. Skogar som förvisso har brukats men som inte varit kalavverkade.


Just att skogarna är sammanhängande och gamla gör att de är viktiga boplatser och växtplatser för många hotade djur och . Det här är historien om hur Sveriges största skogsstrid startade – kampen om de fjällnära skogarna. Det är historien om hur skogsbolagen och jägmästarna. Under de senaste åren har Sebastian Kirppu ägnat sig åt att umgås med naturen, som han uttrycker det, både på arbetstid och på fritid. Hans engagemang har legat i att försöka rädda Sveriges sista naturskogar så att de djur, växter och svampar som lever där ska finnas kvar i framtiden. Naturskog brukar vi kalla skogar som inte har påverkats av modernt jordbruk eller skogsbruk.


Men det finns ännu kvar några rester naturskog , och ett besök i någon av dessa biologiska oaser ger oss en glimt av hur en stor del av Norrlands skogar såg ut för bara 1år. Av Sveriges ca 4olika fågelarter ses mer än 2arter regelbundet i kommunen varav ett 150-tal arter kan anses ha sina häckningsplatser här. En stor del av dem är beroende av den gamla naturskogens dynamik. Endast runt av skogarna (utslaget på hela landet) nedanför den fjällnära skogen består av gammal naturskog , enligt naturvårdsmyndigheternas . Skogsekosystemen är Sveriges mest artrika naturtyper.


Skogen och skogsbruket är också ryggraden i den svenska ekonomin. Sveriges skogar har brukats under sekler och andelen opåverkad naturskog är idag mycket liten. Många biotoper som är viktiga för floran och faunan har krympt och fragmenterats, . Skogsbiologen Sebastian Kirppu har under de senaste två årtiondena ägnat i stort sett all sin fritid åt att hitta och försöka rädda de återstående naturskogarna i Sverige.


Han berättar om hur det hektar stora hygget i tiomilaskogen såg ut innan ett dalabaserat miljöcertifierat skogsbolag lät sågen gå.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.