onsdag 26 augusti 2015

Blodbok träd

Mycket ståtligt träd med vackra, mörkt rödbruna blad. Anses som den bästa rödbladiga sorten. Boken är ett stort träd med mycket tät krona, slät oveckad stam och glänsande gröna blad.


Boken är en mångformig art som finns också i ett antal odlade varianter. Boken var ett av de träd som sist invandrade till Sverige.

Ståndort: Gärna mineralrik och lerhaltig jord. Väldränerat men ej alltför torrt. Bladen är stora, glansiga och slår ut rödaktiga . Denna blodbok är fröselektera istället för ympa och kan därför variera något i egenskaper.


Pelarblodbok är ett smalt upprättväxande träd med rödsvarta blad. Perfekt för att skapa form och höjd i trädgården utan att ta för stor plats. Trädet växer långsamt till en tät pel.


Liksom för den besläktade vanliga bokhäcken blir bladen bruna på hösten, men sitter kvar under största delen av vintern.

Växer till ett till meter högt träd med vacker, slät grå bark. Stor sammanhållen krona med rundad siluett. Elliptiska släta blad med vågig kant.


Vackert purpurröd under sommaren som övergår i orangebruna toner till senhösten. Blodboken ases av många vara den vackraste boken för sina mustiga rödbruna blad och sitt täta förtrollande bladverk. Vad heter detta stora träd ? Av Rönneholmsparkens många träd är nog denna blodbok parkens stolthet. En långt ifrån ovanlig syn i södra Sverige med ståndortspreferenser likt den rena arten (alltså vanlig bok). Nä, rent botaniskt är det inget speciellt med denna över 1åriga planta.


Därtill är det också ett träd som föredrar klimat med hög luftfuktighet och mycket nederbör men där vintrarna inte får bli för kalla. Den är lövfällande, har ett öppet och runt växtsätt och kan bli meter hög. Barken är slät och ljusgrå.


Bladknopparna är smala och spetsiga. Fagus sylvatica atropurpurea, men kallas på svenska för blodbok. Re: Blodbok eller Blodlönn.


Men det syns inte att det växt nåt än men det ska bli spännande att se hur detta tar sig. Men de ska bli snygga med sina hängande grenar har man hört,och vi tycker det är .

Jag vill ha FLER vackra träd , men det är både svårt att få tag på dem och dyrt att köpa uppvuxna träd. Funderar på att utnyttja det jag redan har lite bättre. Det vore nästan för bra för att vara sant om det skulle fungera. Ta hjälp av en expert, bok gillar inte beskärning särskilt, och får svamp väldigt lätt. Vi tog bort de nedersta grenarna på våran blodbok för några år sedan, nu växer det svamp ur stammen på ett ställe vilket är ett tydligt tecken på att allt inte står rätt till.


Vårat träd mår bra i övrigt men bor också på jord och läge . Okej, det här trädet är mörkrött när det får sina bla men om det är en Blodbok eller inte har jag ingen aning om:-);Man kan ju inte veta allt, hursomhelst så har jag. Det är alltid svårt med träd som man inte planterat själv. Fröförökning av blodbok får en ojämn färg – allt från brungrönt till mörkare bladfärg. Jag är inte så förtjust i den eftersom löven i mitt tycke ser sjuka ut. Träd med röda löv finner man i många parker, där de är tänkta att ge omväxling i den annars enformiga grönskan.


På fackjargong kallas dessa träd för blodbok eller . Blodbok och -ek är ju väldigt vackra, men mörka, träd. Tyvärr har jag bara sett dem ett och ett där de står i antingen trädgårdar eller parker. Men jag har aldrig sett de som grupp i en dunge eller som skog.


Jag tycker att en sådan skog hade varit något verkligen fantastiskt. Särskilt i ett varmare klimat, att gå i .

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.