måndag 24 augusti 2015

Hur anställer man en person

Vem du anställer kan ha stor betydelse för företagets framtid och dess utveckling. Därför är det viktigt att. Funderar du på att anställa någon i ditt företag men är osäker på vad det kostar?


Hur hittar du rätt person för jobbet? Kanske hittar du rätt medarbetare via dina befintliga kontakter och nätverk.

Anlitar du ett bemanningsföretag kan du välja att först hyra och sedan anställa om du vill . Att anställa en medarbetare kan vara din största investering. Det är viktigt att tänka igenom både vilken kompetens och erfarenhet företaget behöver. Hur vill du att företaget och din personal ska utvecklas?


Lyssna noga på vad referenspersonen säger, men också på det som inte sägs. Innan du anställer : Räkna på kostnaden så att du vet att du verkligen har råd. Yngre och äldre arbetskraft kostar företaget mindre i sociala avgifter.

Läs till exempel hur det gick till när Driva Eget bytte chefredaktör till Camilla Björkman. När du letar efter rätt person : Tänk igenom. Goda råd hur du anställer rätt medarbetare. Du kanske gillar en person , men kompetenserna matchar inte kravprofilen – vilket val behöver du göra: väger personligheten eller kompetensen tyngre?


Om hur du ska anställa personal och vad du behöver tänka på om arbetsgivaravgifter, semesterersättningar och skatter i ditt företag. Vad är viktigast hos den person du söker? Kompetens förstås, men det är mycket annat som spelar in: personlighet, inställning.


Behöver du en idérik person eller en analytisk? Ju större mångfald desto större lönsamhet. Men nu har en ny tjänst lanserats där du med några få knapptryckningar fixar alla papper som behövs. Resultatet blev något av en lathund för hur man anställer privat. Har en bekant som är inne på sitt 5:e jobb sedan april, och jag förstår inte, hur kan en arbetsgivare vilja anställa.


Förstår hur du menar, men kan vara så att det är ett särskilt avtal med AF, personen får lönebidrag eller tvingas ut i åtgärder pga reglerna. Att man annars inte får bidrag, eller nåt sånt. Att välja rätt anställningsform är kanske inte en matematisk fråga, även om du säkert upplever den så när du ska anställa.


Att ha anställda i företaget.

Som du tidigare såg lär man sig att sköta väldigt mycket själv i sitt företag och ta hjälp av andra företagare på konsultbasis i vissa lägen. Men det finns också gränser på hur mycket man kan anlita andra jämfört med att själv anställa en person. Vi hjälper dig att anställa personer som av olika anledningar har svårare att komma in på arbetsmarknaden.


Det kan vara en person som har varit arbetslös en längre ti är ny i Sverige, saknar arbetslivserfarenhet eller som har nedsatt arbetsförmåga. Våra stöd möjliggör för dig att få in värdefull kompetens och få fler. Du kan få lönebidrag för anställning om du anställer en person som har nedsatt arbetsförmåga.


Men den anställda ska naturligtvis ändå ha en lön som följer branschens kollektivavtal. Arbetsförmedlingen beslutar om hur stor er- sättning du. Den anställdas arbetsförmåga. För att komma fram till hur mycket funktionsned. Beräkningen gör vi utifrån hur lång tid den person du vill anställa har varit utan arbete.


För arbetssökande som under året fyller år eller mer kan du . Svaret på den frågan är att om den asylsökande har tillstånd att arbeta under asylprocessen så kan företaget anställa personen. Om du inte gör det så riskerar du att bryta mot lagstiftningen om du har en person som är anställd hos dig utan rätt att arbeta i Sverige. Vad ska man tänka på när man anställer ungdomar? För personer som är anställda hos en arbetsgivare utomlands som fått uppdrag att utföra arbete i Sverige krävs ingen annonsering. Det gör det inte heller om en anställd förflyttas inom en koncern så länge tjänsten finns kvar i utlandet.


Flyttas däremot tjänsten till Sverige räknas det som en ny anställning och då ska tjänsten . Länder vars medborgare behöver visum för att vara i Sverige kortare tid än tre månader länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Sverige och anställda som förflyttas inom en koncern för arbete behöver arbetstillstånd. Visst är personkemin viktig, men det är ofta ännu viktigare att den man anställer har andra infallsvinklar än dem man har själv.


Du kan låta någon vara provanställd i upp till sex månader , vilket ger dig gott om tid att ta reda på om du har hittat rätt person till rätt post. Man bör inte ställa den frågan till en enskild person , utan måste i så fall göra det till alla som är kallade till intervju. Vi har otroligt tydliga normer och föreställningar i samhället och på arbetsplatserna om hur människor får vara. Detta är bara några av de många frågor som jag möts av i min vardag som jurist, frågor från såväl arbetsgivare som asylsökande.


Hur fungerar det i så fall? Det finns asylsökande personer som har fått ett beslut om AT-UND. Detta innebär i korthet att man är befriad från kravet att ha arbetstillstånd.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.