torsdag 27 augusti 2015

Modernt skogsbruk

För många människor ger skogen möjlighet till rekreation genom till exempel jakt, promenader, orientering, fiske, svamp- och bärplockning. Allemansrätten gör det möjligt för var och en att fritt röra sig i skog och mark. Modernt svenskt skogsbruk ska alltså svara upp till krav på såväl produktion, miljöhänsyn som möjligheter . Ett modernt skogsbruk visar hänsyn.


Från och med i år lämnar Sveaskog minst tio träd på varje hektar utöver annan hänsyn som kantzoner och hänsynskrävande biotoper.

Redan nu har närmare 3hyggen utformats enligt den nya principen. Upplevelsen av hygget förändras totalt när det finns träd. Kan modernt skogsbruk i Sverige betecknas som plantage eller monokultur? Svarat av: Jonas Bergquist.


Kan de moderna skogsbruken i Sverige betecknas som ett plantage eller en monokultur? Värdet av träd- och naturvård. Skogsindustrierna delar.


Husqvarnas synpunkter på varför naturvård måste vara en del av modern skogsvård.

Björn Evbjer, Naturskyddsföreningens ordförande i Rättvik, är bekymrad över den dramatiska minskningen av antalet arter i våra skogar. Den moderna skogsindustrin gör att vi har få äldre skogar, minskningen av antalet arter är dramatisk på grund av att skogen förändrats, berättar han. Att driva ett jord- eller skogsbruk handlar många gånger om att se bakåt och blicka framåt mot kommande generationer.


Jan-Olof Thorstensson är tolfte generationen på Östragården utanför Påryd. Ett slags kapital som skall växa och ge ekonomisk stabilitet åt en fastighet över generationer. I Sverige är vi mycket duktiga på att sköta skog efter dessa premisser. Detta eftersträvas även på Stenhammar.


På egendomens skogsmark står omkring . Dagens moderna skogsbruk har kommit långt och om man tittar i backspegeln så har utvecklingen tagit rejäl fart de senaste åren. Sverige har och är ett produktivt land när det kommer till skog, det är många som är involverade i väl skogsbruk som trävaruindustrin och massa . Modernt skogsbruk ger fortsatt höga kvicksilverhalter i fisk! Träden växer på extrema sluttningar och värmen är tidvis outhärdlig. Skälet till att skogen enbart växer på sluttningarna är att all plan mark är uppodla säger Anders Wall. Vad menas med modernt skogsbruk ? Ett skogsbruk med stora hyggen, tunga maskiner och planteringar som bara består av en enda art – här och i länder med tropisk skog.


Bebyggelse och vägar som tränger bort barnens skogar nära skolor och förskolor.

Det är synd när folk pratar förbi varandra i debatter. Kelvin Ekeland skriver att många skogar varit kulturpåverkade genom historien, exempelvis genom skogsbete. Jag hade redan sagt det i min artikel, så jag förstår inte riktigt vem han argumenterar . Något som aldrig nämns är det skogsbruk som bedrivs och helt tar bort de möjligheter älgen borde ha att tillgodogöra sig den mängd föda som finns kvar efter de olika avverkningarna.


Förra vintern gallrade jag ha manuellt med mycket björk, enstaka tallar och en del gran. Jag tog reda på toppar till ved. EVRY får pris för utveckling av produktsvit för modernt skogsbruk. GIS-leverantören Esri är väldigt nöjd med hur EVRY har moderniserat produktsviten VACS som används i skogsbruk.


Utvecklingen har gått i rekordfart och Esri uppskattade arbetet så mycket att EVRY fått priset Special Achievement . Effektivt och modernt skogsbruk. Förr som energiskog till bergsbruket, numer som produktionsskog och skog med olika naturvärden. Tyskland framhålls av miljörörelsen som ett föregångsland inom skogsskötsel. Samtidigt är Sverige en förebild för det tyska skogsbruket.


De två länderna har mycket att lära varandra. Skillnaderna beror på att vi har olika förutsättningar, säger Dieter Biernath på den tyska skogstidningen Forstmaschinen .

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.