torsdag 24 september 2015

Regnskogen skövling

Regnskogen myllrar av liv. Här lever orangutangen, tukanen och trädleoparden sida vid sida med ursprungsbefolkningar. Varje år skövlas flera miljoner hektar regnskog och många arter riskerar att utrotas.


Detta är helt ohållbart, anser WWF. Var med och visa ditt stöd – tillsammans kan vi rädda världens .

Man vet inte riktigt, helt enkelt för att vi inte har en aning om hur många arter av levande organismer det finns på jorden. Troligen har vi inte ens namn på en tiondel av dem. De finns främst i Centralamerika och Västindien, norra halvan av Sydamerika, Centralafrika samt Sydostasien. De minskar dock hela tiden i storlek på grund av människans skövling.


Sidan innehåller: external image millaamillaa. Att regnskogen lever under ständiga hot från oss människor är ingen nyhet, men ämnet är mer aktuellt än någonsin. Larmrapporter om allt fler utrotningshotade arter och klimatförändringar varvas med oroväckande spekulationer om att regnskogen kan vara så gott som raderad från jordens yta inom år.


En av de främsta orsaken till att regnskogen förstörs är skövling.

Många olika typer av träd som används till möbler, golvläggning och som byggnadsmaterial tas från tropiska regnskogar i Afrika, Asien och Sydamerika. Genom att köpa vissa träprodukter, bidrar människor på ställen som USA direkt till förstörelsen av. Kalhyggen och väldiga gator rakt genom regnskogen går inte att dölja. Men det selektiva skogsbruket erbjuder helt andra möjligheter.


Skogsavverkningen i Amazonas-området har ökat snabbt de senaste månaderna. Brasilianska regeringen har därför lagt fram en krisplan för att rädda den viktiga regnskogen innan staten helt tappar kontrollen. Skövling och förstörelse. Det motsvarar ungefär fotbollsplaner per minut.


Människans sojaodlingar, palmoljeplantager . Vad händer om all regnskog skövlas ? Sandra Hur påverkas klimatet av att regnskogen huggs ner? Kan skövlingen ge upphov till naturkataastrofer ex. Det finns mer än 1besvarade frågor om regnskog i frågelådan. Om du går in under länken nedan och skriver in regnskog och tex avverkning eller framtid så hittar du några.


Jag kan upprepa vad Olle Forshed skrivit tidigare om varför regnskogen skövlas : Först ska man vara lite aktsam att använda ordet . Vi har hört dem förut - beskrivningarna av regnskogen - det har nästan blivit till klyschor - med de är lika sanna och aktuella idag som för tjugo år sen.

Men fortfarande skövlas stora arealer tropiskskog. Inte minst för att det ska bli soja till djurfoder, snyggt trä till våra trädgårdsmöbler, och brasilianskt kött på . Idag inleds klimatmötet i Paris, där världens ledare ska komma fram till ett nytt globalt avtal. En fråga som kommer tas upp är skogsskövlingen, som är ett särskilt stort problem i Brasiliens regnskog. Latinamerikakorrespondent Lotten Collin rapporterar från Amazonas.


Tropisk regnskog , förekommer kring ekvatorn subtropiska regnskogar har varierande klimat och mindre fuktighet än tropiska regnskogar tempurerad regnskogarna förekommer där det finns hög luftfuktighet och ökad nederbörd t. Det kan också leda till att hela världsalltet hamnar upp och ner, vill du det? På grund av människors skövling av regn-skogen utrotas en djurart . Debatt Sveriges miljöminister Lena Ek skulle kunna spela en oväntad roll vid det pågående klimatmötet i Durban för att påverka klimatets framtid – att rädda Amazonas från att skövlas. I Brasilien pågår just nu en intensiv kampanj för att president Dilma Rouseff ska godkänna en ny skogslag.


Världens och Sveriges industrijordbruk skriker efter soja för att fodra sina djur. I dag är sojaodlingarna det mest akuta hotet mot världens största regnskog. Värst är det i brasilianska Mato Grosso.


Den brasilianska regeringen försöker nu rädda skogen innan staten förlorar kontrollen. De sa att marken var bra när man hade skövlat den men eftersom näringen försvinner från marken när träden försvinner stämmer det inte. Det tog några år innan uppfödarna fattade att det inte var så bra att föda upp boskap på mark från regnskogen. Men tack vare bönderna och .

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.