onsdag 30 september 2015

Tya körtillstånd

Det är viktigt att få med vilka arbetsuppgifter som ska utföras i körtillstånden för truck och lyftanordningar. TYAs exempel på körtillstånd för truck är förtydligat med en rad för arbetsuppgifter. Mer information och föreskrifterna i sin helhet finns att läsa. I vissa av Arbetsmiljöverkets föreskrifter finns krav om att körtillstånd ska utfärdas.


TYA har tagit fram förslag på blanketter för körtillstånd för bland annat truckar och lyftanordningar.

I Arbetsmiljöverkets föreskrifter kan du läsa om vilka uppgifter tillstånden ska innehålla. ALåglyftande plocktruck (föraren lyfts ≤ m). ALedstaplare med eller utan åkplatta.


ALåglyftare med eller utan åkplatta (lyfthöjd ≤ m). För att erhålla yrkesbevis skall arbetsgivaren skriva under och skicka in ett arbetsgivarintyg till TYA när månaders erfarenhet finns på respektive maskintyp. Ensamföretagare låter sin revisor skriva på pappret.


Det är inte vi som utbildningsgivare som utfärdar yrkesbevisen.

Det gör TYA – transportfackens yrkes- och . Här kan du ladda ner Truckverkets körtillstånd för truck. Tänk på att ett körtillstånd alltid skall utfärdas av arbetsgivaren även om du har en truckutbildning. Körtillståndet är i pdf-format och kan fyllas i på datorn före utskrift. Ladda ner Truckverkets körtillstånd för truck gratis. Välkommen att kontakta våra . Avsikten med körtillstånd ska väl knappast heller medföra att all dynamik försvinner på företaget – men som sagt, kan man precisera arbetsuppgift, typ av gods och lastbärare t ex kartonger på pall, lådor i rullcontainer, pappersrullar etc.


På vissa arbetsplatser kan det dock vara mycket svårt att precisera . Typ Körning med upplyft arbetskorg sker från marken. Typ Körning med upplyft arbetskorg sker från korgen. ASaxlift (självgående).


BBomlift (självgående) inom område: ………………… ………………………………………………………. Föraren har genomgått Liftutbildning . Detta tillstånd gäller tillsvidare och kan återkallas med omedelbar verkan. Kunskaperna skall omfatta aktuella arbetsmiljöregler och i relevanta delar . Originalet förvaras hos: Kopia till truckföraren.

Tya maskinförarutbildningar ( Tya godshantering samt Tya -Byns anläggning) som leder till yrkesbevis på hjul- och teleskoplastare (stel och roto). Utbildningstid: Beroende på tidigare . Genomgått truckförarutbildning eller motsvarande och har den erhållit utbildningsintyg: TLPTLPTLPAnnan. Den som fått uppgiften av arbetsgivaren att utfärda körtillstånd ska ha den kunskap, information och erfarenhet som krävs för att arbetet med truck på företaget.


TLPär framtaget i samarbete med Svenskt Näringsliv, LO, Transportfackens Yrkes- och Arbetsmiljönämnd ( TYA ) och Maskinleverantörerna. Släpvagnsmonterad bomlift m. Ha ett skriftligt körtillstånd från arbetsgivaren. Bedömning av de praktiska proven görs av mig som godkänd utbildare av TYA.


Efter genomgången kurs erhåller deltagare ett diplom för kursen samt ett utbildningsbevis.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.