tisdag 29 september 2015

Sverige stormaktstiden dokumentär

En människa kan bli hundra. Vikingatiden är bara tio långa liv bort. Det här är en historia om de tio. En Hyllningsvideo om Stormakstiden - Stora Nordiska Kriget!


De här dokumenten hyllar Karl XII, och de är sant, att kungen slog Danmark och Poland och balticum då.

Hitta bland våra program. Sveriges Utbildningsradio . Carl är helt inne i allvaret att spela sin roll fullt ut som karolin, men Gustav lyckas inte riktigt fånga den rätta känslan. På hittar du några filmklipp som handlar om Karl XII.


Om inte annat så kanske du får inspiration till att utforska ämnet vidare. Pröva även att söka med andra sökord eller specificera din sökning om du letar efter något särskilt. De har ifrån stormaktstiden också.

Svenska slag är en rätt intressant dokumentär serie som i stor del handlar om just stormaktstidens slag. Stormaktstiden – Del – En översikt – Från uppgång till fall. En tid då människor i andra länder flydde när den svenska . Sedan han, fastän han bara var en yngling, under stora svårigheter och mot en oerhörd penningutbetalning för Älvsborgs lösen lyckats uppnå . Bland annat beskrivs de svenska kungarna Gustav II Adolf och Karl XI som krigsförbrytare som utförde etnisk rensning på den försvarslösa skånska civilbefolkningen. Historia är hett i poddvärlden. Hur låter det när man väcker historien till liv i poddformatet?


Och får man berätta historien hur som helst? Vägarna var få och de stigar som fanns var bara kända av bygdens folk. Skogsbygden var rik på människor och hemmanen (gårdarna) var ofta överbefolkade. Många svenskar känner inte till att en betydande del av Finlands befolkning, inte minst i . Och ytterst är det förstås litteratur, snarare än historisk dokumentär.


En av de vackraste scenerna som förebådar Oxenstiernas uppstigande är när han sitter med sin son och ska hälla smält bly i en spann med kallt vatten, för att spå utifrån vad det stelnade blyet föreställer. Snart är han helt utanför. En grupp högstadieelever åker till andra världskrigets Polen.


En resa som kommer att förändra dem.

I Polen mördades omkring tre miljoner judar av nazisterna. När eleverna besöker Treblinka, Majdanek och gettot i Warszawa känns historien otäckt nära. Ett krig som rasade i Europa. Tidskriften Populär historia om kvinnors.


Barnaministeriet dokumentär : Toves två puberteter. Köp Pol Pots leende : om en svensk resa genom röda khmerernas Kambodja av Peter Fröberg Idling på Bokus. Boken har st läsarrecensioner.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.