onsdag 25 januari 2017

Borrmaskinens historia

De tidigaste borrmaskinerna var förmodligen olika typer av eldborrar. Jämfört med en borrmaskinen har skruvdragaren ett lägre varvtal och högre vridmoment. Vridmomentet som anges i enheten Newtonmeter (Nm) är hos en skruvdragare ofta inställbart i flera steg, det vill säga detta avgör hur hårt . Kopplat till ett verktyg, en slags borrmaskin , sitter ett detta spikföremål som oftast är spiralvridet för att skärspånorna enklare ska matas ut ur borrhålet.


Borrning tillhör tillverkningsteknikens . I förrgår gjorde jag något nytt på praktiken!

Den sista tiden har karterandet, intressant som det är trots allt blivit lite enahanda som syssla. En av de andra sommargeologerna, en fransk tjej som heter Marjorie, började jobba i veckan och jag fick vara med på hennes ”första jobbuppgift”: som praktikant ska jag . Borrhammare använder särskilda SDS-borr och är konstruerade för att borra i sten, murverk och särskilt betong. Vissa borrhammare har även en mejselfunktion så att man kan avverka skikt av material som betong och cement. För att borra i material som trä och metall krävs en särskild SDS-chuckadapter för att kunna . Vid en kontroll på en pizzeria i Falköping upptäckte miljönämnden att restaurangen blandade kebabsås med en borrmaskin från Biltema.


Sveriges största grundläggningsarbete mitt i svensk historia. När man går på djupet i grundläggningsarbetet går man således också på djupet i svensk historia.

För att borra ner de meter långa rören används en ton tung borrmaskin med en borrkrona i hårdmetall. Fynden består av handdrivna borrar, som fungerade ganska bra. Kraftfull borrmaskin med ett vridmoment på Nm och ett hållbart växelhus av metall som ger maskinen längre livslängd.


Det ergonomiska och gummibeklädda handtaget medför en säker och komfortabel arbetsställning. Optimal för hålsågning och karmskruv. Borrmaskin med sänkt varvtal till 6rpm vilket ger högt vridmoment.


Bakre handtaget kan vridas 360° vilket möjliggör olika arbetslägen. Sänkt varvtal till 6rpm ger högt vridmoment. Säkerhetsbrytare skyddar användaren.


Två familjer har satt sin prägel på företaget sedan mer än 1år tlllbaka, familjerna Miele och Zinkann. Hon har i folkmun fått namnet Big Becky och hon är världens största borrmaskin , som under de kommande två åren ska tugga fram en 1km lång tunnel under Niagara Falls i Nordamerika. Syftet är att avleda vatten från Niagarafloden till kraftverket. Från solen kommer olika typer av elektromagnetisk strålning. Vissa typer av strålning går lätt genom atmosfären, som synligt ljus och värmestålning.


Andra typer av strålning stoppas av luften, som gammastrålning och röntgenstrålning. Om den stålningen nådde jorden skulle den skada oss. Ultraviolett strålning är en typ av .

Mekens historia kan många men när har det berättats om en världsberömd borrmaskin från just Arboga? Pelarborrmaskin från AM Pelarborrmaskinen var eftersökt världen över på Arboga Maskiners tid! Min far Göte Wahlfeldt kunde berätta massor av intressant om Arboga Maskiner och dess verksamhet . Just då vi kom fram till Frisks läger stod denne i färd med att ge sig ut på en liten jakttripp tillsammans med sin gode vän Hasse, som hade sin borrmaskin några mil därifrån. Bertil Frisk hade just fått sitt.


Vi låter pärlhönsen och nya muggar med svart kaffe oss väl smaka och får som tilltugg Hasses historia. På Fågelmyran utanför Skellefteå hörs ett ihållande, malande ljud från en borrmaskin. Så tystnar den och den sista borrkärnan dras upp.


Den så kallade Bolidenmalmen är påträffad. Ett par år senare bryts den första malmen och Bolidengruvan blir med tiden Europas .

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.