onsdag 28 juni 2017

Fukt i betong gränsvärden

EXEMPEL: Trä torkar inomhus i uppvärmda hus. Denna fuktkvot får de flesta träslag som förvaras i en relativ fuktighet på –. Trots att betong är ett material mäter man relativ fuktighet i betong. Det är svårt att mäta relativ fuktig- het, RF, i betong.


Speciellt svårt är det att göra rättvisande avläsningar med hög noggrannhet på byggar- betsplatsen, i fält, där många olika faktorer påverkar resultatet.

Detta beror till stor del på det klimat vi har i Sverige. Vad är värst eller bäst. Material kan innehålla stora mängder fukt. Exempelvis trä eller betong kan hålla över. Syftet med mätningen är främst att kontrollera om fuktinnehållet ligger över eller under kritiskt gränsvärde för tillväxt av mikroorganismer eller kemisk nerbrytning.


Tänk på att dokumenten skyddas av upphovsrättslagen. Enligt denna lag är det förbjudet att utan tillstånd helt eller delvis mångfaldiga dessa dokument.

Pilarna visar markfukt som påverkar betong och regelkonstruktionen. Markfukt kan både betecknas. Ekvivalent mätdjup för fuktmätning i betonggolv med golvvärme, innan mattläggning, har beräknats. Omfördelningen av fukt i golv med golvvärme, under en tät beläggning, ger något lägre RF intill de.


Vi förklarar varför och hur man går till väga. Fuktkvotsgränsen är inte . Det rör sig om fuktmätning i badrum, som ju ibland helt naturligt kan ha mycket hög luftfuktighet, samtidigt som en fuktkvotsmätning kan förstöra tätskikten. Det jag hört om betong är att det ska hålla en fuktighet under innan man lägger på något ovanpå. Vilka gränsvärden bygger den de tre nivåerna på?


När man mäter fukt i trä så tittar man på fuktkvoten, men i betong så mäter man det relativa fuktigheten (RF). Relativ fuktighet betong vid aplicering av tätskikt? Upptäcka fuktskador som amatör? Dessa kritiska fukttillstånd. För mätning av relativ fuktighet.


Detta i kombination med att betong är fukttåligt gör det till ett säkert material ur fuktsynpunkt.

Att mäta fukt i betong kräver kunskap hos den som utför mätningarna och tolkar resultaten. Field and Laboratory Emission Cell, ett instrument för mätning av materialemissioner. Betong påverkas inte av fukt.


Ett värde som inte får överskridas och som styrs av föreskrifter utgivna av myndigheter. För indikatorn över misstänkta ytor och avläs förhöjda värden = förhöjd fuktighet. Ex på plastmatta på betong värden uppåt 1och över brukar indikera risknivå för fukt. Instrumentet reagerar på metall, . Det är viktigt att förebygga skador som för hög fukt i luft och byggnadsmaterial kan medföra. Här tipsar vi om hur du går tillväga för att utföra fuktmätning och ha full kontroll över ditt hus.


Efter ett dygn kan fuktindikatorn lyftas upp och visar då om din betong nått sökt relativ fuktighetsnivå. Normalt brukar man ange som ett gränsvärde då detta i stort sett motsvarar att grunden har haft en relativ fuktighet under i snitt den senaste perioden. Om man ligger över så bör man se över varför man ligger över gränsvärdet. Ibland är det ganska tydligt att det krävs någon form av åtgärd i grunden för att . I inhomogena material, som till exempel betong med grov balr last, är det ofta bättre att bestämma kapillärmättnadsgraden.


KMG) än att bestämma fukthalt eller fuktkvot.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.