torsdag 22 juni 2017

Träd i kruka året runt

Men om du ändå väljer ett träd som blir stort, sätt trädet i kruka medan det är ungt och litet - när det blir för stort plantera ut i trädgård eller på innergård. Imorgonbitti gästar jag nyhetsmorgon Tvoch kommer att tipsa om träd som kan stå ute på vintern på balkong eller terrass. Jag tycker det är så synd att många väljer medelhavsträden som olivträ apelsin och citronträ fikon till sina balkonger.


De är svåra att övervintra och kräver utrymmen på vintern som . Jag vill ha något som kan stå ute året om.

Jag är medveten om att krukan kan spricka i vinter, Jimvidar, men då får den göra det. Den är så tung, så den har stärkt mina muskler tillräckligt nu. Visst är V-formade krukor bäst i alla lägen. En större kruka ger en mer jordvolym runt växtens rötter, vilket gör det lättare för den att klara av vintern.


De växter vi tipsar om . Victoria Skoglund om träd som passar i kruka och liten trädgård. I ett tidigare program pratade du om att man skulle plantera en viss sorts växt vid plommonträdet för att få rikligt med . Ett vackert träd blir ännu vackrare när det står upplyft i en kruka på terrassen.

För bästa resultat är det viktigt att välja rätt träd för just din uteplats. Vi har en stor altan som känns lite tom och funderar på att öppna upp trallen och sätta något träd eller liknande i en kruka. Bubbelplast, eller en sopsäck som fylls med hö runt om, eller frigolitblock, eller gamla trasmattor som viras runt. Bland det viktigaste är stora krukor som rymmer en rejäl jordvolym och precis som i trädgården ska man välja rätt växt till läget. Det finns många lösningar.


I vilt tillstånd kan paraplyaralian bli upp till fyra meter hög, men i kruka blir miniträdet inte fullt så stort. Med vintergröna buskar som enar, granar, rhododendron och thujor får en mer liv i trädgården även under vintern. De ger också skydd för våra småfåglar och insynsskydd till trädgården.


Förgyll ditt extra rum ute med grönska och blommor. Bara fantasin sätter gränser för vad du kan göra på din altan eller balkong. Med stora krukor och balkonglådor kan du skapa en härligt grönskande oas, även på hög höjd mitt i staden.


Den har mörkröda blad och blommar med små ljusrosa blommor på våren. Tål att stå torrt och soligt. Kallas Nordens olivträd. Ett litet träd med skira, hängande grenar. Mörkröda blad hela säsongen, vita bär på hösten.


De fick så svåra vinterskador i år att jag inte vill chansa.

Vill ha näringsrik jord. Ni kan läsa mer om hur vi vinterskyddar växterna, bland annat våra fliksumakar som får stå kvar ute. Johan är på väg upp med en av många krukor till vårt garage. Men frågan är ändå om det inte skulle vara lättare att låta persikan stå ute året runt , för att vintervilan ska fungera bra och för att utsätta trädet för så lite stress som möjligt. Jag låter dessa lite generella råd stå kvar här och lovar att kolla av med folk jag känner som jobbar i Uposalatrakten för att skaffa mig lite . I länderna runt Medelhavet odlar man ofta både blommor och träd i utekrukor av terrakotta istället för i rabatter.


Denna trend har även börjat etablera sig här i Sverige och man. Läs om både privata och professionella kunders intryck av . Om du odlar fleråriga växter, träd , buskar och perenner så kan du njuta av din balkong nästan hela året. Och även balkonggrönskan kan bidra till biologisk mångfald i liten skala med växter som lockar till sig fjärilar och humlor. För en miljövänlig och giftfri balkong, avstå från plastmöbler och plastgräs, tryckimpregnerade . Men i en kruka kan det skifta från tinat till permafrost på ett dygn eller två.


För att göra de här temperatursvängningarna mer långsamma i utomhuskrukan i trädgård eller på balkong, sätter vi bubbelplast runt krukan, fortsätter Bosse Rappne och lindar två varv plast runt kruka med gröna perenner.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.