fredag 30 juni 2017

Skillnad fsc och pefc

Skillnad i uppbyggnad PEFC - FSC. Sociala – ett hållbart skogsbruk värnar om de människor som arbetar och lever i . Vilken är den viktigaste skillnaden mellan FSC å PEFC :s standard i svenska skogsbruk? Har certifieringen fått några konsekvenser för skogsägare och de som jobbar inom näringen?


Vad har de då lett till?

FSC är ett globalt system och PEFC är ett europeiskt och i stora drag skiljer sig miljöstandarderna mellan de olika systemen inte så mycket åt, men FSC är lite mer detaljerat. Det är dock många olika aspekter som kan vägas in när de två systemen diskuteras och tolkningarna kan bli lite olika beroende på . Skulle vilja ha era tankar, åsikter och erfarenheter vad det gäller certifiering av skogsfastighet. Dubbel eller enkelcertifiering? Om enkel, vad ska man välja? FSC och PEFC - hållbart skogsbruk - Dörrbloggen arkitektradgivaren.


Den andra stora skillnaden är att PEFC anpassar sina regler efter nationella standarder, vilket i praktiken innebär att en PEFC - certifierad skog i Sverige inte nödvändigtvis uppfyller samma krav som en certifierad skog . Certifiering av skogsbruk.

Lämpliga metoder ska användas för att skydda mark och vatten. Till skillnad mot FSC kan även skogsentreprenörer vara certifierade mot PEFC. För att få arbete hos PEFC - certifierade skogsägare krävs det att skogsentreprenören är certifierad mot PEFC.


Det innebär därför att samtliga skogsentreprenörer i . Jag misstänker att FSC inte står upp för den inriktning mot fred som Skogsduvan ledde fram till, säger Folke Stenström, verkställande direktör i svenska PEFC. Den stora skillnaden mellan organisationerna gäller nyckelbiotoperna. I sitt förslag till ny standard kräver. FSC att nyckelbiotoperna ska skyddas.


Internationell standard: FSC har en internationell standard mot vilken nationella standarder utvärders. PEFC har ingen generell internationell standard. PEFC är uppdelade utifrån rollen i flödet från skog till . Nu har Svenska kyrkan svarat på SSR:s uppmaning och menar att man gärna vill ha en dialog med samerna men säger nej till att certifiera sig enligt FSC :s regler, då man redan är PEFC -certifierade och att en FSC -certifiering enbart skulle medföra ökad administration och ökade kostnader.


Funderar ni på miljöcertifiering av skogsprodukter? Det har visat sig att en FSC -certifiering leder till lägre virkesuttag om det inte. Vårt verksamhetsområde sträcker sig från Mälardalen i söder till treriksröset i norr.


FSC , Forest Stewardship Council, är en internationell oberoende.

Den största skillnaden från ”vanligt” skogsbruk är att du måste lämna mer hänsyn på hyggena. Istället för de tre träd som lagen kräver . Märkningen ställer krav på ett bärkraftigt och naturvårdsanpssat skogsbruk enligt kriterier från Ministerkonfrensen för skydd av Europas skogar. PEFC följer ISO riktlinjer för certifiering och kompetensprövning( ackreditering), samt har sin utgångspunkt i småskaligt skogsbruk. Tidigare såg de båda standarderna relativt olika ut, men så är det inte längre idag.


Stora Enso Skogs gruppcertifiering bygger därför på en dubbelcertifiering enligt såväl FSC som PEFC. I praktiken innebär det ingen skillnad för dig som skogsägare, . Av ca 1jämförda kriterier i dokumentet ovan fann man totalt skillnader mellan PEFC - och FSC -standarderna. Dessa klassades enligt följande: mindre skillnader, större skillnader och där man ej angivit graden av skillnad.


I vårt arbete har vi granskat dessa skillnader.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.