fredag 30 januari 2015

Elmotor verkningsgrad

Tips och råd om elmotorer. Så fungerar asynkronmotorn. Startströmmar ger problem. Motorns märkplåt lämnar viktig information om motorn. Elmotorns verkningsgrad. Hur vet man motorns verkningsgrad ?

När ska jag byta ut min gamla elmotor mot en . Alla komponenterna har mycket hög verkningsgrad. Dessutom kan i en elbil energi vid en inbromsning enkelt återvinnas genom att elmotorn då fungerar som generator och levererar energi baklänges i kedjan åter till batteriet. Sammantaget motsvarar därför driv-. Testet visar att en effektivare elmotor , med högre verkningsgrad , automatiskt också får ett högre varvtal.


Detta kan påverka funktionen, lite beroende på vilken utrustning som elmotorn ska kopplas till, pump, fläkt eller hiss till exempel. Ett exempel är om elmotorn är kopplad till en vattenpump så kommer . Exempel på större elmotor med speciellt hög verkningsgrad typ Sh 5H4Ds.

För dessa större maskiner rekommenderar vi isolerad lagersköld som standard. En elmotor har mycket högre verkningsgrad än en förbränningsmotor. Bara procent av energin som tillförs används till att driva bilen framåt.


I en elbil används procent av . IEomfattar motorer som har ytterligare förhöjd verkningsgrad. IEC överväger även att införa en klass IE med kravet att de motorförlus- ter som accepteras i klassen IEminskar med ytterligare procent. Den visar verkningsgraden i en bil med förbränningsmotor respektive elmotor. Finns det några tumregler vad man kan räkna med för verkningsgrad ? Behovet är det, att jag skall driva en pump, men har bara VDC (batteri som laddas med solcell) att tillgå.


Alternativet är att växelrikta med en inverter till . Skillnaden mellan en bra respektive dålig elmotor ur energisynpunkt är stor vilket medför att en liten förbättring av samtliga elmotorers verkningsgrad kan medföra en stor besparing av el totalt sett. Effektiviseringen kan ske via anpassning av en redan befintlig elmotor genom exempelvis verkningsgradsförbättring eller . Verkningsgrad på elmotor Fysik, matematik och teknologi: allmänt. I allmänhet betecknar verkningsgrad kvoten mellan utvunnen nyttoenergi, oavsett i vilken form, och tillförd energi, oavsett i vilken form. Ibland använder man kvoten mellan nyttig och tillförd effekt, vilket är.


För övigt är verkningsgrad en lite mer komplicerad funktion som beror på flera olika variabler och konstanter (varvtal, moment, effektuttag mm) för en elmotor har jag hört, men då ska man ha i åtanke att verkningsgraden vid produktion av elenergi är mycket låg (ca tror jag), så verkningsgraden . Tyvärr finns det sällan uppgift om verkningsgraden på äldre motorer. Detta gör att belastningen ökar och motorskyddet kan komma att lösa ut.

Busck 3-fasmotor verkningsgrad IE4. För bensindrivna bilar är den cirka procent, för elbilar cirka procent. Motorerna uppfyller den nya verkningsgradsklassen IEenligt IEC . En omlindad elmotor förlorar ca i verkningsgrad mot när den är ny.


Högeffektiva motorer erbjuder besparingar i form av lägre energikostnader, min- dre stilleståndstid och mindre bundet kapital.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.